O armă redutabilă abia primită de Kiev va oferi forțelor ucrainene un ajutor potențial crucial într-o misiune vitală împotriva Rusiei
-
10 Februarie 12:48
![O armă redutabilă abia primită de Kiev va oferi forțelor ucrainene un ajutor potențial crucial într-o misiune vitală împotriva Rusiei O armă redutabilă abia primită de Kiev va oferi forțelor ucrainene un ajutor potențial crucial într-o misiune vitală împotriva Rusiei](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252358-206690.png)
Primele avioane de luptă Dassault Mirage 2000-5 au ajuns deja în Ucraina și ar trebui să ajute Kievul în misiunea sa de a distruge centrele de comandă ale Rusiei, scrie Forbes.
Producătorul francez a modificat cel mai probabil avioanele supersonice cu un singur loc pentru a le permite acestora să transporte și să lanseze rachetele de croazieră SCALP-EG, pe care Franța le furnizează, de asemenea, Ucrainei, tranmite HotNews.
Sosirea avioanelor sporește capacitatea de atac pe distanță lungă a forțelor aeriene ucrainene într-un moment critic.
În contextul în care brigăzile ucrainene, aflate în inferioritate numerică, se luptă să mențină linia de front în estul Ucrainei, forțele aeriene joacă un rol-cheie de sprijin, vizând posturile de comandă rusești pentru a întrerupe coordonarea pe linia frontului și pentru a oferi o șansă de luptă trupelor terestre.
Avioanele Mirage se alătură flotei F-16
În iunie, președintele francez Emmanuel Macron a promis Ucrainei un surplus de avioane Mirage 2000-5 ale forțelor aeriene franceze.
Piloții ucraineni și echipajele de la sol au călătorit în Franța pentru un program de pregătire accelerat.
Opt luni mai târziu, primele trei Mirage 2000 și piloții și personalul lor de întreținere sunt gata de acțiune. „Ele vor participa acum la apărarea cerului Ucrainei”, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.
Aceste avioane se vor alătura unei flote din ce în ce mai numeroase de F-16 pentru a revigora forțele aeriene ucrainene afectate, care s-au descurcat în mare parte cu aceleași avioane sovietice pe care le aveau în serviciu sau în depozit înainte ca Rusia să demareze invazia în urmă cu trei ani.
Forțele aeriene au pierdut aproximativ 100 dintre aceste avioane mai vechi. În jur de 85 de avioane F-16 și aproximativ 10-12 sau mai multe avioane Mirage 2000 vor oferi un ajutor important ucrainenilor, într-un moment în care războiul intră în al patrulea an.
Punctul cel vulnerabil
Cele câteva zeci de avioane F-16 daneze și olandeze care au sosit până acum au efectuat misiuni de apărare aeriană vizând dronele rusești și rachetele de croazieră care bombardează orașele ucrainene.
Avioanele Mirage ar putea efectua misiuni de atac la sol. Potrivit La Tribune, francezii au modificat aceste avioane nu numai pentru a transporta rachete SCALP, ci și bombele glisante Hammer pe care Ucraina le primește din Franța.
Rachetele SCALP sunt însă esențiale. Cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri și focoase care sparg buncăre, rachetele de 2.900 de kilograme pot lovi trupele Rusiei acolo unde sunt cele mai vulnerabile: centrele de comandă.
În lunile dinaintea lansării recentei contraofensive din Kursk, ucrainenii s-au străduit să găsească și să lovească posturile de comandă ale Brigăzii 810 Infanterie Navală din Rusia.
Nu este o coincidență faptul că, atunci când au atacat în Kursk săptămâna trecută, ucrainenii și-au concentrat trupele și puterea de foc în același sector deținut de brigada marină asediată și derutată.
În așteptarea mai multor rachete
Avioanele Mirage vor fi utile doar în măsura în care cele mai bune muniții ale lor sunt suficiente. Nu este clar câte rachete SCALP a primit Ucraina din Franța și Italia.De asemenea, nu este clar câte rachete i-au mai rămas Ucrainei după ani de lupte grele.
Francezii încearcă însă să trimită mai multe. Parisul a alocat două miliarde de dolari pentru producția de muniții în acest an, inclusiv pentru un nou lot de rachete SCALP, dintre care multe ar putea ajunge în Ucraina.
„Da, continuăm să furnizăm rachete SCALP”, a declarat Gael Aller, ambasadorul Franței în Ucraina. „Nu avem atât de multe și trebuie să cumpărăm mai multe, așa că va dura ceva timp”, a spus acesta.
Între timp, Ucraina își dezvoltă propriile muniții de atac în adâncime. Deși inițial sunt testate pe vechile avioane sovietice, inclusiv bombardierele Suhoi Su-24, este posibil ca acestea să poată fi folosite în cele din urmă și pe avioanele Mirage 2000.