O aplicație de navigație GPS oferă posibilitatea de a căuta mormintele celor dragi în cimitire. Cum funcționează

  • 01 Noiembrie 2019 19:47
O aplicație de navigație GPS oferă posibilitatea de a căuta mormintele celor dragi în cimitire. Cum funcționează

O companie israeliană a dezvoltat aplicația care oferă utilizatorilor posibilitatea de a naviga prin cimitir în căutarea mormintelor unde odihnesc cei care le-au fost dragi, arată Reuters.

Aplicația oferă indicații vocale și grafice care îi ajută pe cei care își doresc să se orienteze în cimitir, în căutarea locurilor unde sunt îngropate persoane pe care le-au cunoscut.

“Gravez” este aplicația care rezolvă problema orientării pentru cei care caută mormântul sau chiar ceremonia de înmormântare a unei persoane dragi. Aplicația este disponibilă deocamdată numai în Israel, dar compania producătoare și-a arătat intenția de a o comercializa la nivel mondial.

“Va schimba totul”, spune Yehuda Hanfling, unul dintre șefii companiei Chevra Kadisha, organizația care se ocupă respectarea tradițiilor în cazul înmormântărilor iudaice în Israel. “Oameni care nu au ajuns la mormintele celor dragi de ani buni și vor să repare acest lucru se rătăcesc de multe ori pentru că apar mereu noi gropi și aleile se schimbă în toate direcțiile". Chevra Kadisha a lansat aplicația în luna septembrie. 

Dezvoltatorii aplicației sunt cei de la compania Corido. Aceștia au folosit drone și au procesat hărți care totalizează 1,3 milioane de morminte din 30 de cimitire din Isarael, accesibile atât pe jos cât și pentru automobile.

Guy Liany, unul dintre șefii de la Corido a explicat că metoda s-a concentrat asupra cartografierii "tuturor elementelor geografice care pot prezenta interes: poteci, parcele", arătând că sistemul va fi actualizat constant de către administratorii fiecărui cimitir.

Un cimitir are în medie 30.000-40.000 de morminte și cartografierea a durat câteva zile pentru fiecare dintre cele incluse în program. Aplicația este gratuită pentru public, dar cimitirele trebuie să achiziționeze sistemul, prețul fiind diferit, în funcție de dimensiunile cimitirului.

Aplicația sugerează și locuri de parcare în apropierea cimitirelor și include opțiunea afișării unor rugăciuni pe ecranul dispozitivului utilizat. Firma ia în considerare includerea unor servicii de livrare de flori, curățenie și renovare pentru morminte.

"Am primit reacții de la utilizatori", a explicat Israel Gold, de la Corido. "Vedem că multe persoane sunt mișcate atunci când deschid aplicația fie și numai ca să arunce o privire asupra fotografiei locului unde sunt îngropați bunicii sau alte persoane dragi, ale căror monumente funerare nu le-au mai văzut de ani întregi".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău