O adolescentă a preluat pentru o zi funcția de prim-ministru al Finlandei

  • 07 Octombrie 2020 17:35
O adolescentă a preluat pentru o zi funcția de prim-ministru al Finlandei

Aava Murto, o adolescentă în vârstă de 16 ani, a preluat simbolic joi de la Sanna Marin funcția de prim-ministru al Finlandei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

După o întrevedere cu ministrul justiției, tânăra a declarat presei, în fața clădirii parlamentului de la Helsinki, că este 'o zi pasionantă' în care 'află lucruri noi despre legislație'.

În cursul după-amiezii, Murto, originară din satul Vääksy din sudul Finlandei, urma să se adreseze mai multor deputați și ministrului dezvoltării și comerțului exterior. Mesajul ei, conform unei declarații făcute agenției France Presse, este că fetele 'trebuie să-și dea seama mai bine cât sunt de importante și că sunt la fel de bune ca băieții în domeniul tehnologiei'.

Elevă la liceu, Murto este în același timp o militantă activă pentru problemele climatice și drepturile omului. Ea intenționează să vorbească și despre forța inovatoare a tineretului: 'Cred că tinerii ar putea să-i învețe pe adulți să fie mai inovatori și să se gândească mai mult la viitor'.

Întrebată dacă are de gând să ajungă într-o bună zi premier în mod real, adolescenta a răspuns: 'Nu eu hotărăsc asta, dar poate că da!'.

Demersul simbolic din Finlanda face parte din campania 'Girls Takeover' (Fetele iau puterea) al organizației caritabile Plan International, care urmărește sensibilizarea tinerelor față de competențele informatice și oportunitățile din domeniul tehnologic, precum și față de hărțuirea online a femeilor. Adolescente ca Murto vor prelua pentru o zi portofolii ministeriale în Peru, Kenya, Sudan și Vietnam și funcții de conducere la companiile Microsoft, Samsung, Facebook și Twitter, în țări cum ar fi Salvador, Guatemala, Filipine sau Olanda. Tot zilele acestea, duminică, ONU marchează Ziua Internațională a Fetelor.

Finlanda se remarcă în clasamentele internaționale prin egalitatea de gen, însă nu stă la fel de bine în privința ponderii femeilor în companiile de înaltă tehnologie și în consiliile de administrație, observă AFP. Sanna Marin a ajuns la 34 de ani cea mai tânără șefă de guvern din lume, în decembrie anul trecut, la conducerea unui cabinet format de o coaliție de cinci partide de centru-dreapta, toate conduse în momentul respectiv de femei.

Marin nu a avut totuși o zi liberă miercuri; în cursul dimineții, ea a participat la negocierea bugetului, iar micul dejun de lucru cu Murto a fost anulat în ultimul minut. Cele două se vor întâlni însă seara, pentru informare. 

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău