Numeroase țări nu sunt pregătite să facă față noului coronavirus

  • 30 Ianuarie 2020 20:12
Numeroase țări nu sunt pregătite să facă față noului coronavirus

Numeroase țări nu sunt pregătite să facă față epidemiei de pneumonie virală care a debutat în China la sfârșitul lunii decembrie și s-a extins de atunci în alte 15 țări, a avertizat joi Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), un organism internațional de supraveghere cu sediul la Geneva, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și AFP.

GPMB, un organism independent lansat în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială, a salutat într-un comunicat ''rapiditatea răspunsului'' manifestat până în prezent de state și OMS.

De asemenea, GPMB a remarcat ''transparența Chinei în ceea ce privește schimbul de informații'', inclusiv a secvenței genomului virusului, și ''colaborarea strânsă între China și țările afectate'' de epidemia de pneumonie virală.

GPMB s-a arătat ''îngrijorat, însă, că numeroase țări nu sunt încă pregătite'' să facă față amenințării. În acest sens, organismul ''îndeamnă liderii tuturor țărilor să ia măsuri imediate pentru a se asigura că dispun de capacitățile necesare''.

"Toate statele și guvernele locale, inclusiv cele care nu au fost afectate, trebuie să aloce urgent resurse pentru consolidarea capacităților lor esențiale de pregătire", a subliniat GPMB adăugând că acestea trebuie să fie în măsură să ''prevină, detecteze, informeze și să răspundă la epidemie''.

Acest avertisment vine în condițiile în care OMS se reunește de urgență joi, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a decide dacă epidemia ''constituie o urgență de sănătate publică și de interes internațional''.

Bilanțul acestei epidemii a crescut joi la 170 de morți în China. Numărul pacienților infectați cu acest virus din familia Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) a crescut la circa 7.700 în China continentală (cu excepția Hong Kong), depășind cu mult cifra persoanelor infectate cu SARS în 2002-2003, respectiv 5.327, notează AFP.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău