Numeroase restaurante și hoteluri din Lituania au scos mese și paturi în piețe publice în semn de protest

  • 16 Martie 2021 18:59
Numeroase restaurante și hoteluri din Lituania au scos mese și paturi în piețe publice în semn de protest

Numeroase restaurante și hoteluri din Lituania au scos marți mese și paturi în piețe publice și au cerut guvernului să ajute mai mult acest sector lovit puternic de pandemia de coronavirus, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Meniurile tradiționale au fost înlocuite de panouri care anunțau 'Cina cea de taină', o aluzie la ultima cină a lui Iisus, iar mesele au fost acoperite cu fețe de masă negre. La picioarele paturilor instalate în fața sediului guvernului din capitala Vilnius au fost depuse coroane funerare.

"Întregul sector - restaurantele, barurile și în special hotelurile - trece printr-o perioadă foarte dificilă și avem nevoie de un sprijin mai mare din partea guvernului", a declarat pentru AFP Juozas Vainora, angajat al unui hotel.

Potrivit lui Vincent Degeorge, proprietarul unei cafenele franceze, "restaurantele, turismul sunt pe cale să moară, totul va da faliment". "Nu pot să mor fără să mă lupt", a insistat el.

Evalda Siskauskiene, directoarea unei asociații a hotelierilor și proprietarilor de restaurante, a afirmat că acest sector a pierdut în ansamblu peste 300 de milioane de euro în Lituania din cauza pandemiei și că există riscul să apară un val de falimente dacă guvernul nu va spori subvențiile.

"Am ajuns la fundul sacului și nu mai putem să supraviețuim. Sprijinul din partea statului este ridicol", a declarat ea.

Ministerul Economiei a estimat ajutorul public acordat în acest an la cinci milioane de euro și s-a angajat să crească plățile în curând.

Lituania, o țară din zona euro care numără 2,8 milioane de locuitori, a impus un al doilea lockdown parțial în noiembrie, ceea ce înseamnă că de peste patru luni barurile și restaurantele nu pot oferi decât mâncare la pachet.

Numărul turiștilor străini din Lituania a scăzut cu 73% anul trecut comparativ cu 2019, conform datelor oficiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău