Numărul șomerilor este în scădere

  • 03 August 2017 17:55
Numărul șomerilor este în scădere

În primele șase luni, numărul șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este în scădere față de prima jumătate a anului trecut, cu 15%, transmite IPN.

Din totalul șomerilor, 10 mii sunt persoane pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă, iar aproape 11 mii fie că au pierdut recent locul de muncă, fie că au revenit în câmpul muncii după o întrerupere.

Cel mai mult au fost afectați de șomaj bărbații – 55% din totalul șomerilor. Cei mai mulți șomeri au vârsta cuprinsă între 30 și 49 ani. 65% dintre șomeri au studii primare, gimnaziale sau medii generale și liceale.

În prima jumătate a anului, agențiile teritoriale au înregistrat 23,9 mii de locuri de muncă vacante, în creștere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Cele mai multe locuri vacante au fost în industrie, comerț cu ridicata și amănuntul, agricultură, administrație publică, învățământ etc.

Pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne cea mai căutată de către angajatori. Pe piața muncii persistă un deficit al persoanelor calificate în industria ușoară, cu meserii ca cea de vânzător, bucătar.

Locurile de muncă cu salarii de 2000-3000 lei constituie 35%, urmate de salariile mai mari de 3000 lei – 29%, salariile în acord – 23%. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, sunt în creștere locurile de muncă vacante cu salarii mai mari de 3000 lei și în scădere cele cu salarii mai mici.

Au fost înregistrate cu statut de șomer 344 de persoane cu dizabilități, cu 10% mai puțin ca în perioada similară a anului precedent.

În perioada de referință, au beneficiat de ajutor de șomaj 3,4 mii de persoane, cu 27% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului precedent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău