Numărul solicitanților de medicamente compensate este în creștere

  • 13 August 2022 15:24
Numărul solicitanților de medicamente compensate este în creștere

În prima jumătate a anului curent mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu aproape 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți, 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice, transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că pentru compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului au fost alocați 381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu suma transferată în primul semestru al anului trecut. Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei.

În aceeași perioadă au fost prescrise și achitate circa 2,7 milioane de rețete, cu peste 237 de mii mai mult față de perioada similară din 2021.

Începând cu 1 iulie 2022 în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, șapte denumiri comune internaționale. Potrivit estimărilor, aproximativ 20 de mii de persoane vor primi gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat integral din mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

La fel, din 1 iulie, persoanele care necesită îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu au acces la 11 denumiri comune internaționale de medicamente, compensate în totalitate.

Și persoanele cu tulburări de spectru autist, atât adulți, cât și copii, beneficiază de un medicament compensat din fondurile AOAM.

Pe lângă medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, din 1 iulie, populația poate beneficia și de dispozitive medicale compensate, și anume: teste și lanțete pentru controlul glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Acestea pot fi ridicate în farmacii, în baza rețetei prescrise de medic. În total, de teste și lanțete vor beneficia aproximativ 129 de mii de cetățeni, iar alte peste două mii – de pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău