Numărul sesizărilor depuse la Agenția pentru Protecția Consumatorilor a CRESCUT

  • 30 Noiembrie 2016 19:31
Numărul sesizărilor depuse la Agenția pentru Protecția Consumatorilor a CRESCUT

Numărul sesizărilor depuse la Agenția pentru Protecția Consumatorilor a crescut cu 300% comparativ cu doi ani în urmă. Majoritatea petițiilor se referă la neconformitățile admise pe etichetele produselor. Specialiștii atenționează consumatorii să fie foarte atenți la etichete și să nu procure alimente cu eticheta deteriorată sau incompletă.

Legislația Republicii Moldova ar trebui ajustată la cea europeană, care prevede indicarea pe etichetă a faptului dacă produsul conține alergeni și substanțe ce provoacă intoleranță etc. Tema a fost abordată la un club de presă organizat de Fundația Est-Europeană în Moldova, transmite IPN.

Sergiu Lelic, șeful adjunct al Direcției relații cu clienții la APC, a spus că cele mai multe sesizări ale consumatorilor se referă la produsele lactate „din viitor”, adică produse care au indicată o dată a producerii posterioară datei la care ajung pe raft. Cetățenii devin tot mai responsabili și au început să treacă de la practica de a se plânge doar pe rețelele de socializare la a transmite petiții către autorități. Totodată, consumatorii au creat pe rețelele de socializare o listă neagră a agenților economici care înșală cumpărătorii, comit erori în etichetarea produselor și încalcă legislația. Sergiu Lelic a subliniat că fiecare vânzător este obligat să sesizeze organele competente atunci când li se livrează produse nemarcate corespunzător. În cazul consumatorilor, APC le acordă sprijin să se adreseze în instanțele de judecată dacă au avut de suferit de pe urma încălcărilor comise de agenții economici și deja zeci de persoane au primit despăgubiri morale și materiale.

În cadrul clubului de presă, Viorel Pârvan, responsabil pentru Centrul de Asistență a Consumatorilor din zona de centru a țării, a spus că în baza celor peste 2200 de sesizări depuse se constată că majoritatea se referă la problemele privind informațiile de pe eticheta produselor, cum ar fi lipsa termenului de valabilitate; lipsa totală a informațiilor în special la produsele gătite sau preambalate; etichete netraduse în limba română etc. Consumatorii care au depistat produse necalitative sau neconformități pot sesiza experții Centrului de asistență la linia fierbinte -022 233 200 sau pe pagina www.alegesanatos.md.

Rodica Eladi, asistentă de proiect, a precizat că mai mulți producători, atunci când pregătesc etichete pentru lactate intenționat induc în eroare consumatorii scriind cu litere mari, vizibile „Smântână”, „Cașcaval”, iar cu litere mai mici „Produs de...”, adică acele lactate conțin amestecuri de grăsimi vegetale și nu sunt veritabile. Experta atenționează cumpărătorii să fie atenți la prețuri și, dacă acestea sunt prea mici la cașcaval spre exemplu, atunci în majoritatea situațiilor la vitrină este „produs de cașcaval”.

Experta a comparat legislația europeană cu cea moldovenească la capitolul etichetării și a observat că în UE este reglementat strict ca pe produsul preambalat să se indice termenul până când trebuie consumat și ce conține. La fel, legislația europeană, spre deosebire de cea moldovenească, cere indicarea dacă lactatele conțin lapte praf și în ce proporție. Cât ține de produsele procesate din carne, așa ca salamurile, conservele etc. se reglementează care este conținutul de carne, de apă, țara de origine a materiei prime. Legislația UE nu permite ca produselor procesate din carne să li ser atribuie mențiunea: „pentru copii”. În opinia experților, acestea conțin prea mulți aditivi alimentari ca să fie inofensive pentru copii. Spre deosebire de legislația europeană, legislația moldovenească nu obligă producătorii să indice dacă produsele conțin alergeni sau elemente care pot provoca intoleranță – gluten, lactoză etc.

Experții au comunicat că în ceea ce ține de aditivii alimentari, consumatorii pot să-și instaleze în telefon aplicația „Info E-uri”, care poate comunica toate informațiile despre orice aditiv alimentar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău