Numărul rușilor care regretă destrămarea URSS - la un record al ultimilor zece ani. Cum motivează experții această evoluție

  • 19 Decembrie 2018 15:45
Numărul rușilor care regretă destrămarea URSS - la un record al ultimilor zece ani. Cum motivează experții această evoluție Pagina de Rusia

Numărul rușilor care regretă dezintegrarea Uniunii Sovietice, survenită în anul 1991, a ajuns la maximul ultimilor zece ani, potrivit unui sondaj realizat de centrul Levada, în timp ce unii experți pun creșterea numărului nostalgicilor pe seama reformelor impopulare pe care le implementează actualul guvern de la Moscova, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Conform sondajului, difuzat miercuri de cotidianul Vedomosti, numărul cetățenilor ruși care deplâng căderea imperiului sovietic a crescut de la 58% în anul 2017 la 66% în 2018, în timp ce cu zece ani în urmă acest procent era de circa 60%. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2000, atunci când 75% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ la întrebarea dacă regretă destrămarea URSS.

Potrivit centrului Levada, dintre nostalgici majoritatea sunt persoane vârstnice (de peste 55 de ani), dar a crescut și procentul tinerilor (cu vârste între 18 și 24 de ani) care deplâng colapsul Uniunii Sovietice, deși ei nu au trăit pe vremea comunismului.

În opinia politologului Aleksei Makarkin, unul dintre factorii cheie care au condus la creșterea numărului celor care tânjesc după fosta URSS este adoptarea anul acesta a unei reforme impopulare a sistemului de pensii, prin care vârsta de pensionare crește cu cinci ani.

''Din cauza acestei reforme, oamenii au început din nou să idealizeze o țară unde cetățenii se pensionează devreme și pot trăi din pensie'', afirmă Aleksei Makarkin.

La rândul ei, socioloaga Karina Pipia a amintit că rușii obișnuiesc să-și explice nostalgia față de URSS prin păreri ''iraționale'' despre ''o economie puternică'' și uită lipsurile și alte probleme de atunci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău