Numărul petițiilor adresate Parlamentului a crescut cu peste 12 la sută

  • 21 Martie 2022 16:38
Numărul petițiilor adresate Parlamentului a crescut cu peste 12 la sută

Anul trecut, au fost înregistrate 5125 de petiții adresate conducerii Parlamentului. Comparativ cu anul 2020, numărul acestora s-a majorat cu 12,5 la sută. Datele se regăsesc în Raportul privind examinarea petițiilor adresate Legislativului în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2021.

Aproape 88 la sută dintre petițiile și adresările verbale au parvenit de la persoane fizice.

Cele mai multe dintre petițiile și adresările verbale vizează pretinse încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, securitate și demnitate personală, asistență medicală, protecție socială sau încălcarea dreptului la proprietate privată. De asemenea, petiționarii mai semnalează probleme privind dezvoltarea infrastructurii sau din domeniul agriculturii. Prin intermediul petițiilor, cetățenii mai fac propuneri de modificare a legislației și de efectuare a controlului parlamentar.

Conform prevederilor legale, petițiile care vin în adresa Parlamentului sunt examinate de către comisiile permanente și subdiviziunile Secretariatului Parlamentului.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, petițiile pot fi trimise spre examinare autorităților publice potrivit competențelor.

Secretariatul Parlamentului își orientează activitatea în vederea asigurării dreptului constituțional al cetățenilor la petiționare. Examinarea acestora se efectuează în baza principiilor legalității, transparenței, imparțialității și confidențialității.

Petițiile se depun cu respectarea cerințelor descrise în Codul Administrativ privind modalitatea de depunere a petiției. Totodată, acestea pot fi adresate online, accesând linkul https://petitii.parlament.md/. Dacă se transmite în formă electronică, petiția trebuie să corespundă cerințelor legale stabilite pentru un document electronic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău