Numărul persoanelor condamnate la detenție pe viață este în creștere

  • 11 Mai 2017 12:32
Numărul persoanelor condamnate la detenție pe viață este în creștere

În Republica Moldova este în creștere numărul persoanelor condamnate la detenție pe viață. În 2010 în penitenciarele din țară erau deținute 91 de persoane condamnate la detenție pe viață, iar către 2016 numărul a crescut la 118. Majoritatea (98,4%) au comis omoruri, transmite IPN.

Datele se conțin în studiul „Detențiunea pe viață și eliberarea condiționată în Moldova”, realizat de Misiunea Norvegiană de Exterți pentru Pormovarea Supremației Legii în Moldova NORLAM și prezentat joi, 11 mai, în cadrul unei mese rotunde.

Potrivit studiului, în Republica Moldova detenția pe viață se poate aplica pentru 17 tipuri de infracțiuni, iar eliberarea condiționată înainte de termen în cazul condamnărilor pe viață poate avea loc doar după 30 de ani de detenție.

Modificarea legislației prin introducerea mai multor semne calificative în art. 145 (2) Cod Penal (Omorul intenționat) și coborârea maximului pedepsei cu închisoarea de la 25 la 20 de ani, dar și îndemnul CSJ de a aplica pedepse mai dure – pare să fi condus la schimbarea practicii judiciare în privința detenției pe viață. Această pedeapsă se aplică mai des și în prezența a mai puține clauze agravante, atât numeric, cât și calitativ, se menționează în studiu.

82% din deținuții condamnați pe viață în momentul aplicării pedepsei nu erau angajați în câmpul muncii, 56% au comis infracțiunea în stare de ebrietate, iar 58% au mai fost anterior condamnați.

Prezent la lansarea studiului, ministrul justiției Vladimir Cebotari s-a referit la atitudinea societății fată de aceste persoane. „Nu am învățat încă cum să schimbăm percepția societății noastre, dar și a tuturor celor care participă la actul de justiție, față de cei care execută o pedeapsă cu detenție pe viață”, a declarat ministrul.

În prezent în penitenciarele din Republica Moldova sunt deținute peste 7 mii de persoane. Deținuții condamnați pe viață sunt închiși în Penitenciarul de la Rezina. Detenția pe viață nu se aplică femeilor și persoanelor sub 18 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău