Numărul persoanelor care se asigură în mod individual, în creștere

  • 01 Februarie 16:00
Numărul persoanelor care se asigură în mod individual, în creștere

Peste 59 de mii de persoane au achitat în luna ianuarie 2023 prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Această cifră este în creștere cu aproape 23 de mii în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al CNAM.

Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Astfel, din numărul total de plătitori, peste 43 de mii au achitat în ianuarie prima în mărime de 2028 de lei. Este vorba despre fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova etc.

Alte circa 15 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1014 lei.

În același timp, peste 430 de cetățeni care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1622 de lei, iar în jur de 560 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4056 de lei.

În luna ianuarie s-a atestat o creștere semnificativă a numărului de cetățeni care au achitat asigurarea medicală prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Astfel, în jur de 24 de mii de cetățeni au plătit prima prin MPay, cu peste 10 mii mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în prima lună a anului curent în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 106 milioane de lei, în creștere cu 39 de milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă și e valabil până pe 31 decembrie 2023.

CNAM îndeamnă cetățenii care au obligația de a achita prima în sumă fixă să-și asigure din timp riscul financiar în caz de boală. Cu cât mai multe persoane se vor asigura medical, cu atât mai multe servicii, medicamente și dispozitive medicale compensate vom avea, instituții medicale mai performante și lucrători medicali mai bine plătiți. Calitatea serviciilor de sănătate depinde direct de contribuțiile făcute de fiecare cetățean în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum și penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statutul de asigurat va fi acordat după șapte zile din momentul achitării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău