Numărul persoanelor care fumează crește de la un an la altul în Republica Moldova, mai ales în rândul adolescenților

  • 03 Iunie 2023 19:30
Numărul persoanelor care fumează crește de la un an la altul în Republica Moldova, mai ales în rândul adolescenților

Numărul persoanelor care fumează crește de la un an la altul în Republica Moldova, mai ales în rândul adolescenților. Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că doar 30 la sută dintre fumători au încercat să renunțe la țigări. Mulți dintre cei care și-ar dori acest lucru spun că nu știu cine sau ce i-ar putea ajuta să ia această decizie.

Deși pot dezvolta boli cardiovasculare, respiratorii, cancer sau diabet, doar puțin peste 30 la sută dintre fumătorii actuali din Republica Moldova au încercat să renunțe la tutun, transmite TVR MOLDOVA.

Îngrijorător e că numărul fumătorilor e în continuă creștere în rândul adulților, dar mai ales printre adolescenți. În prezent, trei din 10 adulți și 16% dintre adolescenți sunt fumători activi. Stresul, spun ei, este cauza principală care îi face să pună mâna pe țigară.

Procentul fumătorilor activi (raportat la populația generală)
29,9% adulți
16% adolescenți

Zece la sută dintre fumătorii adolescenți optează pentru țigarete electronice și IQOS. E important de știut, însă, că nicotina din aceste produse este un aditiv extrem de nociv.

ANJELA COVTUN, medic de familie, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății: „Conțin nicotină lichidă, conțin substanțe cancerigene, conțin produse toxice.  Produc boli cardiovasculare, boli pulmonare, precum infizem pulmonar. Grupa care este cea mai predispusă acestor riscuri sunt adolescenții, cu vârste între 13 - 15 ani. Sunt foarte mulți cu bronșite repetate”.

Anual, în Republica Moldova mor peste 6000 de persoane din cauza consumului de tutun. În decembrie 2022, Guvernul a adoptat noi decizii pentru lupta acestui viciu. Una dintre modificări obligă comercianții să nu expună produsele de tutungerie în vitrine, ci să le vândă doar la cererea cumpărătorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău