Numărul membrilor Consiliului Audiovizualului se propune a fi redus

  • 14 Decembrie 2015 18:30
Numărul membrilor Consiliului Audiovizualului se propune a fi redus

Numărului membrilor autorității de reglementare în domeniul audiovizual se propune a fi redus de la nouă la cinci sau la șapte.

Propunerea a fost făcută în cadrul consultărilor publice pe marginea proiectului noului Cod al Audiovizualului, desfășurate în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, transmite IPN.

„Ne gândim că, poate, sunt suficienți cinci membri, dar să fie pus accentul pe aparat. Am discutat cu mai mulți experți din Europa și dânșii împărtășesc ideea să fie mai puțini membri, dar aparatul să fie puternic pentru a face față tuturor rigorilor. În varianta comisiei de profil a rămas formula cu cinci membri, dar ei trebuie să fie aleși de Parlament, președintele consiliului fiind ales prin majoritatea membrilor”, a menționat Ion Bunduchi, expert media.

Totodată, președintele comisiei de profil, deputatul Vladimir Hotineanu, a menționat că suntem în perioada formării noii alianțe de guvernare și una din condiții este depolitizarea instituțiilor statului, printre care și Consiliul Coordonator al Audiovizualului. „Dacă lăsăm această portiță de partajare politică, nici prin noul cod nu vom obține nimic”, a spus Hotineanu.

Ministrul educației, Corina Fusu, a propus să se dea cărțile pe față, adică să se spună clar că membrii Consiliului sunt numiți de partidele politice. „Este mai bine ca partidele să-și asume deschis persoanele pe care le deleagă și atunci o să știm de ce s-a votat într-un mod sau altul”, a afirmat ministrul educației.

Proiectul presupune și modificarea denumirii autorității de reglementare, din Consiliul Coordonator al Audiovizualului în Consiliul Audiovizualului. Totodată, proiectul prevede că, dacă membrul Consiliului va lipsi la 7 ședințe consecutive, va fi demis.

În cadrul dezbaterilor s-a pus în discuție și finanțarea instituției. Astfel, proiectul propune ca subvențiile din partea statului să fie aprobate pentru cinci ani. „Proiectul propune ca în primii doi ani statul să acopere 60% din cheltuieli, în rest – 40%. Cealaltă parte a cheltuielilor să fie asigurate din taxele pentru licențiere, pentru a oferi un plus de independență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău