Numărul mare de cazuri de COVID-19 din Chișinău pune presiune pe sistemul medical. „Avem de-a face, probabil, cu niște mutații ale acestui virus și foarte mulți pacienți se internează în stare gravă și chiar critică”

  • 19 Octombrie 2020 12:10
Numărul mare de cazuri de COVID-19 din Chișinău pune presiune pe sistemul medical. „Avem de-a face, probabil, cu niște mutații ale acestui virus și foarte mulți pacienți se internează în stare gravă și chiar critică”

Numărul tot mai mare de cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate în Chișinău, pune presiune pe sistemul medical, care este, și așa destul de epuizat. În spitalele municipale, numărul de paturi a fost suplimentat, însă instituțiile medicale duc lipsă de echipament. Între timp, specialiștii prognozează în următoarele luni o creștere a numărului de bolnavi. Ei fac apel la oameni să respecte măsurile de protecție individuală. 

Municipiul Chișinău este localitatea cu cele mai multe cazuri de infecție la 100 de mii de locuitori. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, incidența prin COVID-19 în Capitală este de 792 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Din această cauză și presiunea pe sistemul medical este mai mare. Șeful adjunct al Direcției municipale protecție socială și sănătate, Boris Gâlcă, susține că spitalele municipale cu greu fac față numărului de bolnavi.

În special, în municipiul Chișinău cunoaștem o creștere exponențială majoră a acestei infecții, respectiv, toată povara acestor urmări ține de sistemul medical. Recunoaștem că sistemul medical face față destul de greu, sub presiune, acestei situații pandemice. Cadrele medicale sunt epuizate.

Boris Gâlcă atrage atenția asupra faptului că în ultima perioadă a crescut numărul bolnavilor în stare gravă. Potrivit lui, virusul a devenit mai agresiv.

În afara faptului că înregistrăm zi de zi un număr tot mai mare de noi infecții, noi obervăm și atestăm gravitatea cazurilor. Deci, noi probabil avem de-a face, probabil, cu niște mutații ale acestui virus COVID-19 și foarte mulți pacienți se internează în stare gravă și chiar critică, uneori direct în sălile de terapie intensivă. Or, acest lucru nu denotă faptul de adresare târzie, denotă faptul de agresivitate virusologică a acestui virus și depinde foarte multă de particularitățile fiecărei persoane, de comorbidități.

Prognozele privind situația epidemiologică nu sunt tocmai pozitive. Potrivit specialiștilor,  în următoarele luni se așteaptă o creștere a numărului de infectări. Autoritățile municipale au anunțat că la Spitalul „Gheorghe Palade” au fost amenajate 110 paturi suplimentare, la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail – 30 de paturi, iar la Centrul COVID de la Moldexpo – încă 200 de paturi. Ultimele vor fi folosite doar după ce va fi epuizată capacitatea de spitalizare la celelalte instituții. Problema cea mare este insuficiența echipamentului medical, susține Boris Gâlcă.

Suntem în alertă fiindcă prognozele epidemiologice ne spun că în următoarea perioadă, în următoarele luni, vor fi la fel niște luni cu creșteri exponențială a infecției COVID, iar acest lucru pune în sarcina sistemului medical posibilitatea de a face față acestei presiuni. De rând cu colegii de la Ministerul Sănătății dezvoltăm scenarii de rezervă pentru a putea face față acestor spitalizări sporite. Altceva, suntem limitați, deja, în anumite echipamente medicale, inclusiv, echipamente de terapie intensivă.

Boris Gâlcă a făcut apel către oameni să respecte măsurile de protecție individuală, precizând că în combaterea infecției de COVID-19 este nevoie, în primul rând, de solidaritate din partea fiecărui cetățean.  

Noi nu vom putea face față rapid și să preluăm sub control infecția COVID-19 dacă nu vom avea solidaritatea tutuuror cetățenilor, solidaritatea comunitară în fiecare localitate din Republica Moldova. Această solidaritate trebuie să vină prin portul obligatoriu de măști. Masca, astăzi, a devenit un atribut indispensabil pentru o conduită responsabilă. 

În municipiul Chișinău au fost confirmate până acum peste 29 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Mai mult de 20 de mii de persoane s-au vindecat, iar 549 au decedat din cauza complicațiilor provocate de virus.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău