Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere. Avertizările și recomandările Ministerului Sănătății

  • 13 Iulie 2018 15:07
Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere. Avertizările și recomandările Ministerului Sănătății

Doar în perioada 09-13 iulie curent, au fost intoxicate cu ciuperci 11 persoane mature și 6 copii, dintre care un copil a decedat, numărul acestora fiind în creștere, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care 7 copii. Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. 

„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, amețeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicațiile severe hepatice și insuficiența renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate. Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinație cu alcoolul. În special, copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală”, subliniază reprezentanții Ministerului. 

Astfel, autoritățile recomandă ca la primele simptome de intoxicație, persoana să se adreseze urgent la medic. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se adresează populației să fie prudenți în consumul de ciuperci și pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci se recomandă respectarea urmatoarelor reguli:

- Ciupercile care nu le cunoașteți sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumați și să le degustați, mai ales în formă crudă;

- Nu procurați ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate;

- Nu colectați ciupercile, chiar și cele comestibile cunoscute, din parcurile orășenești, scuaruri, din vecinătatea drumurilor și căilor ferate, de la gunoiști. Ciupercile acumulează substanțe toxice și devin necomestibile;

- Nu implicați în procesul de colectare copiii; - Limitați consumul ciupercilor în rația alimentară a copiilor;

- Alegeți ciupercile culese înainte de preparare;

- Nu conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare.Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiții anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicație gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge acești spori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău