Numărul elevilor care învață în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană este în creștere

  • 22 Septembrie 2022 16:26
Numărul elevilor care învață în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană este în creștere

Numărul elevilor care învață în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană este în creștere față de anii precedenți, potrivit datelor Biroului politici de reintegrare, iar Chișinăul vrea să deschidă și alte instituții de învățământ în regiune.

1677 de elevi din regiunea transnistreană își fac studiile în cele opt instituții cu predare în limba română subordonate autorităților de la Chișinău, cu circa 130 mai mulți față de acum trei ani.

”Grație eforturilor constante depuse de către autoritățile Republicii Moldova și administrația instituțiilor de învățământ, prin îmbunătățirea condițiilor de activitate a cadrelor didactice și a elevilor, în anul curent, se atestă continuarea unei tendințe pozitive de ușoară creștere a numărului de elevi în cele 8 instituții de învățământ” se arată într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, directoarea Liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol cu sediul la Doroțcaia, Eleonora Cercavschi, spunea că tot mai mulți părinți conștientizează că studiile oferite de regimul separatist sunt inutile.

”Fiecare părinte dorește un viitor prosper copilului său. Timp de 30 de ani, părinții și-au dat seama că studiile oferite de regimul separatist nu îi mai ajută la nimic. Copii își doresc altă educație, să cunoască limbi străine, copii vor să cunoască limba română, să scrie corect în limba română și părinții îi susțin, unii mai au frați care au studiat acolo în Transnistria și au avut diferite probleme când au plecat la studii mai departe, chiar în Chișinău. Iar copii vor să meargă la studii și mai departe decât Chișinău, pentru că sunt niște copii extraordinar de buni, să știți că se adună copii cei buni la carte aici la noi ”, Eleonora Cercavschi.

Școlile organizate de regimul separatist nu oferă niciun viitor copiilor, subliniază și jurnalista Irina Tăbăranu, de la portalul Zona de Securitate, publicație specializată pe reflectarea realităților din stânga Nistrului. Elevii din regiunea  transnistreană învață din manuale editate în perioada sovietică, într-o limbă artificială, și nu pot scrie corect în limba română.

”Copiii care învață în aceste școli ei vin pe malul drept, ei nu cunosc să scrie corect gramatical în limba română. Practic e o școală fără viitor. Părinții o aleg ca să nu-i trimită să studieze în limba rusă. De aceea este necesar ca Guvernul Rep. Moldova să investească mai mult în cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului și să nu se limiteze la păstrarea acestor opt școli dar să facă un efort de a mări numărul lor. Totodată de a face grădinițe în limba română pentru că în stânga Nistrului nu este respectat dreptul la educație la toate nivelele. Statul trebuie să asigure grădinițe pentru că toți copiii învață în grădinițe ruse sau în așa numită limbă moldovenească. ”, Irina Tăbăranu/

Mai mulți părinți de dincolo de Nistru au spus pentru Radio Chișinău că nu sunt mulțumiți de studiile oferite în școlile de acolo: ”Copilul meu a învățat într-o școală așa-numită moldovenească la Grigoriopol. Dar pur și simplu a pierdut timpul. A învățat la o școală moldovenească, cu litere chirilice. Vorbea nici rusește nici ”moldovenește”, nu înțelegeam nici noi ce vorbea. Eu am terminat acea școală, unde am învățat 11 ani. Și în cărțile din care studiam erau niște greșeli, mai pe scurt era de râs. ”

În stânga Nistrului activează doar opt școli cu predare în limba română care se subordonează Chișinăului. Potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare, Chișinăul exprimă un interes justificat pentru deschiderea și reorganizarea și a altor instituții de învățământ în regiune, în conformitate cu rigorile în vigoare, pentru a diversifica oferta educațională pe malul stâng al râului Nistru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău