Numărul doi în armata ucraineană spune că trupele sale, aflate în „apărare activă”, încă mai pot produce surprize

  • 15 Ianuarie 19:24
Numărul doi în armata ucraineană spune că trupele sale, aflate în „apărare activă”, încă mai pot produce surprize

Armata ucraineană în că e capabilă de „surprize”, de și se află într-o stare de „apărare activă”, spune general-colonelul Oleksandr Sîrski. Forțele ucrainene se concentrează, în primul rând, pe apărarea sectorului estic al frontului lung de 1000 de kilometri, a mai spus militarul, conform Reuters.

Unul dintre comandanții-cheie în răspunsul Ucrainei la invazia pe scară largă a Rusiei, Sîrski a vorbit despre realitățile schimbătoare de pe câmpul de luptă care au temperat speranțele într-o reușită majoră a Ucrainei, scrie Digi24.

„Obiectivele noastre rămân neschimbate: să ne menținem pozițiile (...) să epuizăm inamicul prin provocarea de pierderi maxime”, a declarat Sîrski, comandantul nr. 2 al Ucrainei, în vârstă de 58 de ani, afirmând că Rusia încearcă să preia inițiativa pe front pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei.

Trupele ruse presează din mai multe direcții de-a lungul frontului de est, a declarat Sîrski, cu scopul de a prelua controlul total al regiunii industriale Donbas, în ciuda pierderilor grele în oameni și echipamente. Rusia speră, de asemenea, să recupereze terenul pe care l-a pierdut în regiunile Herson și Zaporojie, în sudul Ucrainei, a adăugat el.

Trupele ucrainene, la rândul lor, efectuează contraatacuri de amploare mai mică în ceea ce Sîrski a descris drept o „apărare activă”: menținerea inamicului în alertă, căutând oportunități de a lovi, în timp ce încearcă să recâștige inițiativa. Confruntările celor două părți sunt la o scară redusă pentru a economisi muniție și oameni, a adăugat el, sugerând că Rusia a învățat, de asemenea, să reacționeze și să limiteze pierderile.

„Ofensivele la nivelul unui batalion sunt extrem de rare”, a declarat Sîrski, aflat la comanda trupelor ucrainene din estul Ucrainei, adăugând că utilizarea pe larg a dronelor a forțat schimbarea de tactică în teatrele de operațiuni.

Ucraina spune că nu are suficientă muniție pentru a susține nivelul dorit de atacuri și a cerut partenerilor occidentali să facă mai mult pentru a o aproviziona. Sîrski a comandat trupe împotriva forțelor combinate ruse din 2014, când a fost supranumit „leopardul zăpezii” datorită „tacticilor asemănătoare cu modul în care vânează această felină”.

„Această creatură este foarte atentă, vicleană și curajoasă”, spune el. Dar palmaresul lui Sîrski în calitate de comandant nu este incontestabil. În cea mai mare parte a începutului anului 2023, el a condus apărarea Ucrainei în orașul Bahmut din estul țării, unde se crede că mii de soldați din ambele tabere au fost uciși în cea mai sângeroasă bătălie de până acum a conflictului. Unii analiști militari s-au întrebat dacă a meritat să lupte pentru un oraș în ruine, care în cele din urmă a fost pierdut, cu prețul atâtor vieți.

Sîrski a declarat că Ucraina a provocat pierderi importante Rusiei în această zonă prin neutralizarea grupului de mercenari Wagner. Având în vedere că artileria și războiul de tranșee au adus puține progrese majore, Sîrski este de acord cu comandantul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, că tehnologia va juca probabil un rol major dacă Kievul dorește să câștige războiul.

Războiul electronic s-a intensificat în ultimul an, spune Sîrski, adăugând că proliferarea dronelor și a altor arme ghidate a creat mai multe oportunități de bruiaj. Pentru a obține un avantaj, forțele ucrainene au nevoie de mai mult echipament avansat care să funcționeze pe mai multe frecvențe în același timp.

Dar există încă oportunități de a avansa prin crearea a ceea ce Sîrski a numit un „avantaj artificial”, așa cum a făcut Ucraina în toamna anului 2022. „Indiferent cum stau lucrurile, există întotdeauna zone care sunt puternic apărate, iar alte zone mai puțin apărate”, spune el. Cheia, adaugă Sîrski, este concentrarea forțelor în cel mai vulnerabil punct și în cel mai bun moment, un principiu care „nu-și pierde relevanța”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău