Numărul deținătorilor de patente, în creștere

  • 14 Septembrie 2021 15:20
Numărul deținătorilor de patente, în creștere

Numărul deținătorilor de patente a înregistrat creșteri în acest an, la fel și suma taxelor achitate de aceștia. Potrivit monitorul.fisc.md, la 30 iunie 2021, în Republica Moldova erau înregistrate 11.810 patente de întreprinzător valabile, iar suma taxei achitate pentru acestea a depășit 6,22 milioane de lei, scrie Bizlaw.md.

Cel mai mare număr de persoane fizice care au decis să-și legifereze activitatea și au optat pentru patentă sunt din domeniul comerțului cu amănuntul (5.643 unități), iar suma acumulată pentru eliberarea acestora a constituit 4,92 mil. lei. Serviciile de frizerie și cosmetice sunt încă un gen de activitate prestarea căruia este permisă prin intermediul patentei, pentru acesta fiind eliberate 1656 acte, iar suma achitată pentru acestea a depășit 5,56 mil. lei, notează sursa citată.

Pe locul trei s-au situat deținătorii de patentă ce practică predarea și meditarea diferitelor discipline, cu excepția muzicii, coregrafiei și artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane) – 606 acte eliberate, iar costul total al acestora a atins 142,78 mii lei.

Totodată, mai puțin solicitate au fost certificatele de stat nominative ce permit prestarea serviciilor de dulgherie (2), de guvernantă (3), de păstrare a bagajelor (4) etc.

Comparativ cu semestrul I al anului precedent, numărul deținătorilor de patente valabile este în creștere cu 2018, iar suma taxei achitate – cu circa 3 mil. lei.

Titular de patentă de întreprinzător poate fi orice cetățean al RM cu capacitate de exercițiu, orice cetățean străin sau apatrid, care locuiește permanent în țara noastră și are dreptul să desfășoare activitate de întreprinzător, a declarat intenția de a procura patentă și corespunde cerințelor de calificare necesare pentru desfășurarea unuia dintre cele 48 genuri de activitate pentru care este eliberat respectivul certificat.

Potrivit prevederilor art.12 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător, impunerea fiscală a titularului patentei se efectuează sub formă de taxă pentru patentă, care include taxele pentru resursele naturale, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii taxa pentru amenajarea teritoriului, iar art.20 lit.x) din Codul fiscal stabilește că veniturile persoanelor fizice obținute din activitatea în baza patentei de întreprinzător sunt venituri neimpozabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău