Numărul deceselor cauzate de malarie a crescut cu 69.000 în 2020 ca urmare a perturbărilor asociate COVID-19 (OMS)

  • 07 Decembrie 2021 12:47
Numărul deceselor cauzate de malarie a crescut cu 69.000 în 2020 ca urmare a perturbărilor asociate COVID-19 (OMS)

Perturbările care au afectat sistemul sanitar din cauza pandemiei de coronavirus au contribuit la creșterea cu 69.000 a deceselor asociate malariei în 2020 comparativ cu anul precedent, totuși, cel mai rău scenariu a fost evitat, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății, informează Reuters, citat de AGERPRES.

În total, peste 627.000 de persoane - majoritatea bebeluși din cele mai sărace zone ale Africii - și-au pierdut viața la nivel mondial din cauza malariei în ultimul an, comparativ cu 558.000 în 2019, a indicat OMS în raportul său anual asupra acestei boli infecțioase.

Cifra eclipsează cele 224.000 de decese raportate din cauza coronavirusului în Africa de la începutul pandemiei.

Aproximativ două treimi dintre decesele cauzate de malarie înregistrate în plus în 2020 comparativ cu anul precedent au fost cauzate de restricțiile asociate coronavirusului, care au perturbat prevenirea, diagnosticarea și tratamentul malariei, a precizat OMS.

Însă, eforturile de a menține serviciile sanitare funcționale în pofida dificultăților au prevenit dublarea numărului de decese cauzate de malarie în 2020 în Africa Subsahariană, o situație despre care OMS a avertizat că era posibilă. În schimb, numărul deceselor din regiune asociate malariei a crescut cu 12% comparativ cu 2019, conform datelor OMS.

"Datorită eforturilor urgente și intense, putem spune că lumea a reușit să evite cel mai rău scenariu al deceselor cauzate de malarie", a declarat Pedro Alonso, directorul programului pentru malarie al OMS.

Experții și-au exprimat speranța că lupta împotriva malariei ar putea câștiga teren considerabil în urma recomandării OMS din octombrie, conform căreia RTS,S - sau Mosquirix - un vaccin dezvoltat de producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, ar trebui administrat pe scară largă copiilor din Africa.

"Prin sporirea finanțării, acces la soluții salvatoare de vieți și la inovație robustă în soluții noi pentru a rămâne cu un pas în fața evoluției țânțarilor și paraziților, putem să accelerăm acțiunea transformatoare și să punem capăt malariei în decursul unei generații", a spus Abdourahmane Diallo, director executiv al organizației RBM Partnership to End Malaria.

"Ne aflăm în prezent într-un moment critic și fac apel la liderii mondiali să își reînnoiască angajamentul și investițiile", a precizat el într-un comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău