Numărul deceselor asociate COVID-19 a depășit la nivel global pragul de 5 milioane

  • 02 Octombrie 2021 11:27
Numărul deceselor asociate COVID-19 a depășit la nivel global pragul de 5 milioane

Numărul deceselor asociate maladiei COVID-19 la nivel global a depășit vineri pragul de 5 milioane, potrivit unei numărători realizate de jurnaliștii de la agenția de presă Reuters, în contextul în care persoanele nevaccinate împotriva noului coronavirus sunt deosebit de expuse în fața variantei Delta, care este mult mai virulentă, scrie AGERPRES.

Această variantă a virusului SARS-CoV-2 a expus disparitățile care există între ratele de vaccinare din țările bogate și cele sărace, precum și ezitările privind vaccinarea constatate în rândul populațiilor din unele state occidentale.

Mai mult de jumătate din decesele la nivel mondial, raportate într-un interval de șapte zile, au fost înregistrate în Statele Unite, Rusia, Brazilia, Mexic și India.

În timp ce bilanțul global al deceselor asociate COVID-19 a avut nevoie de puțin mai mult de un an pentru a depăși pragul de 2,5 milioane, următoarele 2,5 milioane de decese au fost înregistrate în mai puțin de opt luni, potrivit analiștilor de la Reuters.

În medie, 8.000 de decese au fost raportate în fiecare zi la nivel mondial pe parcursul ultimei săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ cinci decese la fiecare minut. Cu toate acestea, rata globală a deceselor asociate COVID-19 a înregistrat o încetinire în ultimele săptămâni.

Comunitatea internațională s-a concentrat tot mai mult în ultimele zile să ofere vaccinuri anti-COVID-19 țărilor sărace, în contextul în care mulți dintre locuitorii acestora nu au primit încă prima doză, iar națiunile bogate au început deja să administreze doze de supra-rapel.

Mai mult de jumătate din populația globală nu a primit încă prima doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit site-ului Our World in Data.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în această săptămână că programul său COVAX a distribuit pentru prima dată doze de vaccinuri doar către țările cu cele mai mici rate de acoperire vaccinală.

Coordonat de OMS, programul COVAX a alocat începând din luna ianuarie doze de vaccinuri anti-COVID-19 unui număr de peste 140 de țări beneficiare în raport cu populațiile acestora.

Statele Unite, care se confruntă cu campanii de dezinformare ce vizează vaccinarea, din cauza cărora o treime din populația americană evită să se vaccineze, a depășit vineri pragul de 700.000 de decese asociate COVID-19, înregistrând cel mai mare bilanț al victimelor dintre toate țările lumii.

Numărul infectărilor și cel al spitalizărilor din Statele Unite înregistrează tendințe descrescătoare, însă oficialii din domeniul sănătății se tem de o eventuală recrudescență a pandemiei de COVID-19 odată cu sosirea sezonului rece, când majoritatea activităților se vor desfășura în spații închise.

Rusia a raportat vineri 887 de decese asociate COVID-19 într-un interval de 24 de ore, înregistrând astfel cel mai mare bilanț zilnic al deceselor de la începutul pandemiei, pentru a patra zi consecutivă. Doar 33% din populația eligibilă pentru vaccinare din Rusia a fost inoculată cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În clasamentul pe regiuni, America de Sud a înregistrat cel mai mare bilanț din lume, cu 21% din totalul deceselor constatate la nivel global. Pe locurile următoare s-au clasat America de Nord și Europa de Est, înregistrând fiecare 14% din totalul deceselor raportate în întreaga lume, potrivit analiștilor de la Reuters.

India, prima țară care a fost devastată de varianta Delta, a scăzut de la o medie de 4.000 de decese zilnice la mai puțin de 300 de decese zilnice, în contextul intensificării campaniei sale naționale de vaccinare.

În prezent, 47% din populația sa eligibilă a primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar circa 7,9 milioane de doze au fost administrate în fiecare zi pe parcursul săptămânii trecute, potrivit datelor publicate de site-ul Our World in Data.

Delta este de acum varianta dominantă la nivel global și a fost raportată în 187 dintre cele 194 de țări care dețin statutul de membru în Organizația Mondială a Sănătății. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău