Numărul de pasageri transportați prin Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 23%, în 2023

  • 17 Ianuarie 12:57
Numărul de pasageri transportați prin Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 23%, în 2023

În 2023, numărul de pasageri transportați pe cale aeriană prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău a crescut cu circa 23% și a ajuns la 2,83 milioane, arată date publicate de întreprinderea de stat.

Creșterea a avut loc în condițiile în care gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău a fost preluată de stat, iar unele companii aeriene și-au sistat activitatea (Air Moldova), iar altele s-au retras (Wizz Air) pentru o perioadă, scrie mold-street.com.

Noi companii și noi destinații

„Planul pentru această perioadă este îndeplinit în mărime de 104,5%, creșterea față de anul 2022 fiind de 22,9% sau 529.358 de pasageri. Numărul de mișcări ale aeronavelor a constituit 24.947. Cargo a fost transportat în volum de 2.652.6 tone și poștă – în volum de 628,7 tone”, susține administrația Aeroportului.

Pe de altă parte, recordul de circa trei milioane de pasageri din anul 2019 nu a fost încă doborât.

Întreprinderea face și o retrospectivă a anului 2023, menționând că pe parcursul anului trecut 19 companii aeriene au efectuat zboruri charter și zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Chișinau spre 40 destinații mondiale, dintre care – 6 companii aeriene noi, cum ar fi AZAL, Israir Airlines, El Al, Arkia, Aegean Airlines și Wizz Air (de fapt a fost o reluare).

La finele anului 2023, și-au anunțat lansarea zborurilor regulate din sezonul de vară 2024 încă 3 companii aeriene: Eurowings, Georgian Wings și Air Baltic.

În anul 2023 a avut loc majorarea numărului de destinații, orarul de zbor fiind completat cu 8 destinații – zboruri spre Munich, Podgorica, Dubai, Baku, Tirana, Atena, Valencia, Sri Lanka.

Planuri de dezvoltare și modernizare

„Potrivit planului de dezvoltare a aeroportului, a avut loc reabilitarea cu succes a pistei de aterizare/decolare 08/26. Lucrările au durat două luni, fiind realizate lucrări de remediere a rosturilor de dilatație ale pistei de decolare/aterizare și ale defecțiunilor identificate la structura suprafeței, în cadrul lucrărilor de mentenanță corectivă necesare la suprafața de mișcare aeroportuară”, susține întreprinderea.

Insuficiența locurilor de parcare auto în perioada estivală a dus la demararea procedurii de amenajare a unei noi parcări pe teritoriul aerogării, pentru 260 locuri, care urmează a fi recepționată în primăvara anului 2024.

O altă colaborare importantă pentru aeroport a constituit-o semnarea unui Memorandum cu Aeroportul Iași din România, stabilindu-se cooperarea pe paliera accesării programelor europene transfrontaliere, dezvoltarea actvităților din perspectiva fondurilor europene, precum și schimbul de bune practici.

De asemenea, din 1 iulie 2023 taxa pentru modernizarea aeroportului a fost redusă de la 9 euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar ulterior – din 1 ianuarie 2024 – aceasta fiind eliminată definitiv.

Un alt moment important pentru Aeroportul Chișinău l-a constituit schimbarea codului IATA din KIV în RMO, care din data de 18 ianuarie 2024 urmează să intre în vigoare.

„Odată cu această schimbare, lansăm un capitol nou al denumirii aeroportului legat de denumirea tării și nu de scrierea sovietică a denumirii capitalei tării noastre”, precizează operatorul.

Mai adăugăm că, pe 15 decembrie 2023, Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa (ACI Europe).

Întreprinderea se mai laudă cu activitățile de modernizare și achizițiile de utilaje multifuncționale performante de deszăpezire a pistelor de aterizare/decolare și a căilor de rulaj.

În cadrul procesului de dezvoltare a aeroportului, de către întreprindere, a fost demarată procedura de achiziție a dispozitivelor de detectare a substanțelor explozive și a dispozitivelor de verificare a bagajelor, a poștei și a mărfurilor cu Raze X.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău