Numărul de locuințe date în folosință în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 20 la sută. Experții nu exclud o păbușire a pieței

  • 28 Noiembrie 2018 13:50
Numărul de locuințe date în folosință în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 20 la sută. Experții nu exclud o păbușire a pieței

Numărul de locuințe date în folosință în primele nouă luni ale acestui an a scăzut cu 20 la sută la nivel național, iar în Chișinău – și mai mult, cu aproape 30%. Constructorii susțin că există mai mulți factori care au influențat scăderea, în timp ce experții economici nu exclud chiar o prăbușire a pieței imobiliare.

În primele nouă luni ale anului curent au fost date în folosință 3930 de locuințe, cu o suprafață totală de peste 300 de mii de metri pătrați, cu 20% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. În municipiul Chișinău, acolo unde se construiește cel mai mult, adică aproape ¾ din total, scăderea este și mai semnificativă – de aproape 30 la sută.

Sunt mai multe cauze ale acestei involuții, inclusiv faptul că anul trecut au fost date în exploatare mai multe locuințe, iar un volum similar va fi atins peste aproximativ doi ani, a explicat pentru Radio Chișinău președintele Federației Patronatului din Construcții și Producerea Materialelor de Construcții, Pavel Caba. Totodată, el a făcut referire și la condițiile economice și sociale nefavorabile.

"Capacitatea de cumpărare scade, oamenii pleacă, dezvoltatori sunt mulți, sunt dispersate investițiile, multe case sunt la nivelul fundațiilor și necesită mulți bani pentru finisare. Toate lucrurile acestea creează așa o situație că într-un an volumul de lucrări crește, apoi scade, apoi iar crește. Merge ca o sinusoidă", a menționat Pavel Caba.

 Economia slab-dezvoltată și exodul populației, sunt printre principalii factori care determină scăderea sectorului imobiliar, a comentat la rândul său, expertul economic, Viorel Gârbu. În plus, cetățenii moldoveni nu mai fac investiții în bunurile imobile ca anterior. Situația creată poate duce la prăbușirea sectorului imobiliar, susține Viorel Gârbu.

"Cred că tendința aceasta se va amplifica și Republica Moldova s-ar putea trezi în situația unei prăbușiri efective a sectorului imobiliar, care ar putea înregistra scăderi pronunțate în perioada următoare. Prețurile vor scădea, deoarece atunci când scade cererea, scad și prețurile", a menționat expertul.

Potrivit datelor statistice, în timp ce numărul apartamentelor date în folosință a scăzut, este înregistrată practic o dublare a caselor de locuit în mediul rural, în special în zona de Nord.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău