Numărul de atacuri a crescut în Afganistan în ultimele trei luni, în pofida acordului de pace dintre SUA și talibani (raport)

  • 05 Noiembrie 2020 08:45
Numărul de atacuri a crescut în Afganistan în ultimele trei luni, în pofida acordului de pace dintre SUA și talibani (raport)

Media zilnică de atacuri întreprinse în Afganistan în timpul ultimelor trei luni a fost cu 50% mai mare decât în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Inspectorului General Special al SUA pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), publicat joi, informează dpa, preluat de Agerpres.

Forțele afgane au întreprins 1.111 de operațiuni la sol în ultimele trei luni, de două ori mai multe decât operațiunile întreprinse în aceeași perioadă a anului trecut.

"Talibanii face uz de violență pentru a hărțui și submina forțele guvernamentale și de securitate afgane, dar se mențin la un nivel perceput ca fiind în limitele impuse de acordul dintre SUA și talibani", notează SIGAR în raport, citând Departamentul Apărării al SUA.

Este vorba de acordul de pace încheiat de SUA și talibani în februarie, însă cu toate acestea SUA și-au înmulțit atacurile aeriene în apărarea forțelor afgane în ultimele trei luni, potrivit raportului.

Talibanii și-au intensificat numărul de atacuri "pentru a încuraja retragerea de trupe ale SUA și a crea condiții favorabile pentru un Afganistan post-retragere", susține Departamentul american al Apărării, citat de SIGAR.

Luptele dintre părțile aflate în conflict afectează aproape zilnic civilii din Afganistan. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a înregistrat 2.117 de decese și 3.822 de răniți în rândul civililor în primele nouă luni ale acestui an.

Escaladarea violențelor de către toate părțile aflate în conflict în Afganistan intervine după demararea negocierilor de pace intra-afgane la mijlocul lui septembrie, la Doha, în Qatar. De altfel, negocierile nu au determinat niciun progres în depășirea blocajului asupra aspectelor procedurale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău