Numărul contractelor de locațiune, înregistrate la SFS în primele două luni ale anului, în creștere cu 13,66%

  • 21 Martie 2022 14:40
Numărul contractelor de locațiune, înregistrate la SFS în primele două luni ale anului, în creștere cu 13,66%

Tot mai mulți proprietari de imobile înregistrează la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) contractele de locațiune. Potrivit informațiilor publicate de SFS, în primele două luni ale anului, au fost înregistrate 3.321 contracte de locațiune/chirie, în creștere cu 13,66% sau cu 399 contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, transmite Bizlaw.md.

De asemenea, potrivit sursei citate, în urma acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 1.173 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor.

Totodată, în cazul a 112 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 65,4 mii lei, penalități – 6,8 mii lei și amenzi – 14,7 mii lei.

Încasările la impozitul pe venit aferent operațiunilor de predare în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare pentru perioada lunilor ianuarie-februarie sunt în creștere cu 20,28% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă peste un milion de lei.

În conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în posesie și/sau în folosință proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

Contractul de locațiune trebuie să fie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în termen de șapte zile de la data încheierii acestuia. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău