Numărul consumatorilor de narcotice crește în R.Moldova, potrivit datelor prezentate de Ziua internațională împotriva abuzului de droguri

  • 07 Iulie 2018 15:41
Numărul consumatorilor de  narcotice crește în R.Moldova, potrivit datelor prezentate de Ziua internațională împotriva abuzului de droguri

La 7 iulie este marcată Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri. Comparativ cu anul 2016, în R. Moldova, anul trecut, numărul persoanelor care utilizează droguri a crescut cu până la 25 cazuri noi la o populație de 100 de mii, raportul dintre bărbați și femei fiind de 75% la 25%.

În prezent circa 500 de consumatori de droguri sunt la tratamentul cu metadonă, drog prescris ca substitut pentru dependenta de narcotice iar 625 – la tratamentul cu morfină. La evidență sunt în jur de 12 mii de persoane consumatoare de droguri, potrivit IPN.

Potrivit specialiștilor, consumul de droguri reprezintă un factor ce contribuie la agravarea stării de sănătate și infectarea cu diferite boli transmisibile, precum HIV, hepatită și tuberculoză, dereglări psihologice și emoționale, în special la tineri.

Cu ocazia Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri în Piața Marii Adunări Naționale au fost organizate mai multe activități de conștientizare a problemei consumului de droguri și promovare a unui mod de viață sănătos. Participanții au avut ocazia să consulte medicul-narcolog și psihologul cu privire la tratamentul dependenței de droguri și să efectueze, anononim și confindențial, testul HIV și testul de sifilis.

Acțiune a fost organizată de Direcția Antidrog al Inspectoratului General al Poliției și asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău