Numărul condamnărilor R.Moldova a fost în scădere în 2017, deși situația din justiție nu s-a îmbunătățit | EXPERȚI

  • 26 Ianuarie 2018 15:12
Numărul condamnărilor R.Moldova a fost în scădere în 2017, deși situația din justiție nu s-a îmbunătățit | EXPERȚI

Republica Moldova a fost condamnată, anul trecut, în 16 cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru care a fost obligată să achite despăgubiri în valoare totală de peste 107 mii de euro.

Numărul cazurilor este cu 9 la sută în scădere față de anul precedent, 2016,  dar acest fapt nu este un indicator al îmbunătățirii situației din domeniul justiției în Republica Moldova, ci mai degrabă ține de practica CEDO de a respinge cererile fără motivare, afirmă experții Centrului de Resurse Juridice.

Cauzele pronunțate de CEDO în 2017 împotriva Republicii Moldova, deși sunt mai puține decât în 2016, sunt mai complexe, spun juriștii. Majoritatea dosarelor se referă, însă la situații mai vechi, de acum 5-6 ani, pentru că examinarea lor durează mai mult timp. Una dintre ele, de exemplu, cauza Braga, se referă la colaborarea dintre organele de stat de la Chișinău și cele nerecunoscute din regiunea separatistă transnistreană, privind reținerea neîntemeiată a unei persoane, iar altele – la prelungirea termenului de arest sau la respectarea dreptului de a protesta.

Astfel, dacă în anii anteriori CEDO constata că Republica Moldova se tergiversa examinarea dosarelor, în prezent, o problemă care se evidențiază ține de calitatea actului de justiție, a subliniat directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea:

„Noi procesăm cauzele în instanță relativ rapid, dar există un preț. Prețul este calitatea actului de justiție. În final, nu credem în hotărârea pe care am primit-o și ajungem la aceea că încrederea în justiție este proastă. Iar pentru calitatea întotdeauna este responsabilă Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii de sus impun calitatea mai jos”.

Hotărârile CEDO au menirea nu doar de a-i repune în drepturi pe cetățeni, dar și de a schimba practicile judecătorești ale statelor, fapt care are loc destul de lent în Republica Moldova, a remarcat consilierul juridic Daniel Goinic din cadrul CRJM.

„Nu trebuie să ne rezumăm doar la adoptarea unei noi legislații, dar este vorba de schimbarea practicii judiciare, schimbarea priorităților, schimbarea capacităților instituționale, a profesionalismului persoanelor, care trebuie să vină cu timpul”, a subliniat el.

Din 1997 și până în prezent, au fost pronunțate 354 de hotărâri împotriva guvernului de la Chișinău, cu o valoare totală a despăgubirilor de 16 milioane 300 de mii de euro.  La acest capitol, Republica Moldova devansează cu mult Germania, Spania sau Olanda, cu o populație mult mai mare decât cea a țării noastre. Cele mai frecvente încălcări țin de aplicarea torturii, dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertate și siguranță.

Alte peste 1300 de dosare ale cetățenilor moldoveni sunt în așteptare pentru a fi examinate, unde, spre deosebire de cauzele anterioare, sunt invocate alte tipuri de încălcări, precum valoarea mică a compensațiilor solicitate, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești, încălcarea vieții private, inclusiv interceptarea ilegală a telefoanelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău