Numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 30% într-o săptămână. Aureliu Ciocoi: „CNESP ar putea să introducă restricții mai dure”

  • 13 Februarie 2021 18:25
Numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 30% într-o săptămână. Aureliu Ciocoi: „CNESP ar putea să introducă restricții mai dure”

În cadrul ședinței Guvernului de ieri, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a fost informat despre situația epidemiologică curentă din Republica Moldova. Potrivit datelor prezentate de secretarul de stat din cadrul MSMPS, Tatiana Zatîc, numărul cazurilor noi de infectări și al pacienților în stare gravă a crescut cu 30% pe parcursul săptămânii trecute. Astfel, pentru a asigura accesul cetățenilor la serviciile medicale, autoritățile au suplinit numărul de locuri în spitale pentru tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. 

„Este o povară extrem de mare asupra sistemului medical. Capacitățile de spitalizare sunt în diminuare. Reactivăm paturile care au fost dezactivate în luna ianuarie. Astăzi am deschis suplimentar 130 de paturi în municipiul Chișinău și am redeschis Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. Realizăm toate măsurile necesare pentru a asigura accesul cetățenilor la asistența medicală, dar este important ca și populația să respecte măsurile de protecție”, a menționat Tatiana Zatîc. 

În acest context, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a menționat că în cazul în care dinamica cazurilor noi de îmbolnăvire se va menține, va fi nevoie de reintroducerea unor măsuri de restricție mai dure. 

„În ultimele zile avem o cifră tot mai mare de noi infectări, ajungem la 1000 de infectări pe zi, lucru care ne îngrijorează. Cu această ocazie, îndemn cetățenii să fie mai precauți în respectarea normelor sanitare. În următoarele zile vom convoca ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, în cadrul căreia vor fi luate deciziile necesare în vederea prevenirii noilor cazuri. Nu vor fi decizii ușoare, va trebui să întreprindem măsuri radicale pentru a asigura securitatea epidemiologică a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul interimar.

Încă 979 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, bilanțul urcând la 169805. De asemenea, numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 3640 de cazuri după înregistrarea a 14 cazuri noi. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
12
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău