Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% pe plan global în primele două luni din 2022

  • 27 Aprilie 2022 19:22
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% pe plan global în primele două luni din 2022

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 79% în primele două luni ale acestui an în raport cu perioada echivalentă din 2021, întrucât pandemia de COVID-19 a afectat campaniile de vaccinare a copiilor din lumea întreagă, potrivit datelor publicate de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează Reuters.

În ianuarie și februarie din acest an, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost raportate la nivel mondial, marcând o creștere consistentă față de cele 9.665 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, informează Agerpres.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care poate fi deosebit de periculoasă pentru bebeluși și copii preșcolari. Rujeola se răspândește mai repede decât Ebola, gripa și COVID-19.

Catherine Russell, director executiv al UNICEF, consideră că sincopele din programele de vaccinare, însoțite de reluarea activităților sociale după scăderea în intensitate a pandemiei de coronavirus, au reprezentat "furtuna perfectă" din acest punct de vedere, favorizând creșterea numărului de cazuri de rujeolă.

"Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă și potențial mortală. Este și un indicator timpuriu care ne arată că există lacune în campania globală de imunizare, lacune pe care copiii vulnerabili nu și le permit", a adăugat ea.

Cele cinci țări cu cele mai mari focare de rujeolă raportate în ultimele 12 luni sunt Somalia, Liberia, Yemen, Afgaistan și Coasta de Fildeș. Au fost raportate 21 de focare majore de rujeolă în această perioadă.

Campaniile de imunizare a copiilor au fost afectate în lumea întreagă în timpul pandemiei de coronavirus, iar multe dintre aceste programe de vaccinare nu au fost reluate deocamdată.

La începutul lunii aprilie, 58 de campanii din 43 de țări erau în continuare amânate, afectând 212 milioane de persoane - majoritatea copii. Nouăsprezece dintre aceste campanii vizează rujeola, punând în situații de risc circa 73 de milioane de copii, au anunțat UNICEF și OMS.

Campaniile de imunizare împotriva unor boli precum febra tifoidă și poliomielita au fost la rândul lor întrerupte. Luna trecută, Malawi a raportat primul său caz de poliomielită după o pauză de mai multe decenii, în timp ce Pakistanul, una dintre cele două țări din lume unde poliomielita rămâne endemică, a înregistrat în această lună primul său caz după o pauză de peste un an.

OMS și UNICEF consideră că este imperativ ca aceste campanii de imunizare să fie reluate cât mai repede. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău