Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în R. Moldova

  • 28 Septembrie 2023 14:16
Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în R. Moldova

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere în Rep. Moldova. Circa o mie de cazuri au fost depistate între 18 și 24 septembrie, de 1,2 ori mai mult decât în precedenta perioadă de șapte zile, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva COVID-19, care este gratuită și accesibilă în toate spitalele și clinicile, transmite Radio Chișinău.

Covid-19 nu a dispărut, iar circulația și răspândirea infecției este mai periculoasă, având în vedere că se atestă o creștere sporită a cazurilor și în țările europene. Cetățeni care revin în R. Moldova de peste hotare, persoanele care se întorc din vacanțe, copiii, persoanele care lucrează în locuri aglomerate sunt cele mai predispuse la infectare și sunt rugate să se testeze pentru a lua măsuri de precauție, a spus epidemiologul ANSP, Alina Druc.

„Noi avem teste rapide de diagnosticare a virusului antigenului SARS cov-2 în instituțiile sanitaro-medicale publice, și persoanele care prezintă simptome se pot adresa și se pot investiga gratis, iar doritorii pot apela și la laboratoarele de investigare publică unde pot efectua investigații contra plată”, a spus Druc.

Cele mai afectate categorii sunt vârstnici, copii, persoane diagnosticate cu boli cronice. Virusul afectează puternic imunitatea, iar pentru prevenirea unei pneumoniei sau degenerări infecției se recomandă vaccinarea populației, a recomandat expertul ANSP, Ștefan Gheorhiță.

„Instituțiile medicale dispun de cantități necesare de vaccin anti-Covid și recomandă populație să se vaccineze împotriva virusului SARS Cov-2. Să se adreseze la medicul de familie, care nu au fost vaccinați, vor primi două vaccine cu intervalul respectiv. Care au primit vaccinări vor primi doza booster, și după doza booster, iar după o perioadă medicul de familie va recomanda ce faceți mai departe”, a declarat Gheorghiță.

Specialiștii recomandă respectarea normelor igienice, alimentație corectă, iar la primele simptome să se adreseze medicului de familie.

Vaccinarea este recomandată și pentru infecțiile gripale. Republica Moldova a recepționat recent un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău