Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere

  • 03 August 2022 12:36
Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere

Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere. În ultima săptămână au fost înregistrate 450 de cazuri, cu 43 mai multe decât anterior, comunică MOLDPRES cu referire la datele prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, rezultatele monitorizării circulației agenților cauzali ai bolilor diareice acute și holerei în rândul populației indică o creștere a numărului de cazuri față de săptămâna anterioară (450 de cazuri, comparativ cu 407). Cei mai afectați sunt copiii, care constituie 65,1% din numărul total de cazuri, scrie MOLDPRES.

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, de pe obiectele mediului înconjurător au fost colectate 61 de probe, în 15 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (ce nu provoacă holera, dar poate cauza boli diareice acute). Prezența vibrionului holeric nu a fost confirmat în nicio probă din cele supuse investigațiilor.

Semnele clinice ale diareii sunt: febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, grețuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuții de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulți și starea sănătății se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariției semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului de familie, care va prescrie tratamentul corespunzător în baza investigațiilor clinice și de laborator.

Potrivit ANSP, datele monitorizării includ informații raportate din 44 de teritorii administrative, inclusiv din partea de est a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău