Numărul bolnavilor de diabet în Republica Moldova s-a dublat în ultimii zece ani

  • 14 Noiembrie 2022 11:30
Numărul bolnavilor de diabet în Republica Moldova s-a dublat în ultimii zece ani

În ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul de cazuri de diabet s-a dublat. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale a diabetului, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în anul curent, Ziua mondială a diabetului se va desfășura cu genericul „Educați azi pentru a proteja ziua de mâine”. Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului, scrie sursa citată.

Astăzi, dar și în următoarele zile, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP în colaborare cu instituțiile medicale locale, vor desfășura activități de screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă), acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.

Datele ANSP arată că în țara noastră cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolice este în jur de 47%. În ultimii ani, comparativ cu alte țări europene, în Moldova ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet a crescut considerabil.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona maladia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău