Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat, la Glasgow, acordul prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni
-
05 Noiembrie 2021 09:36
Directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și președintele și directorul general al NuScale Power din Statele Unite, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcția unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România, scrie caleaeuropeana.ro.
La evenimentul din marja COP26 au participat și au susținut alocuțiuni și ministrul interimar al energiei, Virgil Popescu și reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Justin Friedman, potrivit sursei citate.
Semnarea acestui acord are loc după ce Statele Unite și România și-au marți prezentat intenția privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.
Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României.
Mai mult, Departamentul de Stat al SUA a anunțat la Glasgow că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari către șase țări partenere, inclusiv România, pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată prin ceea ce este cunoscut sub denumirea “Nuclear Futures Package”.
Prin “Nuclear Futures Package”, în valoare de 25 de milioane de dolari, România urmează să primească asistență tehnică din partea Statelor Unite pentru a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR). În ce privește România, asistența acoperă cooperarea pentru înființarea un simulator SMR la una dintre universitățile de top, sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip “reverse trade mission”) și o serie de seminare pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.
Potrivit NuScale Power, “parteneriatul cu Nuclearelectrica vine într-o perioadă crucială, în care factorii de decizie politică de rang înalt din întreaga lume discută despre urgența accelerării tranziției către o energie curată. SMR-urile de la NuScale pot sprijini obiectivele climatice internaționale de atenuare a celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice, consolidând în același timp prosperitatea globală”.
În 2019, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un memorandum de înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construirea unui SMR NuScale în România, informează un comunicat al companiei americane.
În august 2020, NuScale a făcut istorie, fiind primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA – un pas crucial pentru construirea și implementarea acestei tehnologii SMR. Compania menține un impuls puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectarea standard a centralei, planificarea activităților de livrare a centralei și planurile de pornire și punere în funcțiune.