Nu uitați să dați ceasurile înapoi. Republica Moldova trece la ora de iarnă în această noapte

  • 26 Octombrie 14:57
Nu uitați să dați ceasurile înapoi. Republica Moldova trece la ora de iarnă în această noapte

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26-27 octombrie, se schimbă ora, iar Republica Moldova trece oficial la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră, iar ora 04:00 devine ora 03:00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24 și va fi cea mai lungă din an.

Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vara, idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. 

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 03:00 devine ora 04:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră (ora 04:00 devine ora ora 03:00). Câștigăm, teoretic, o oră de somn. 

Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard. 

În 2022, reprezentanții Guvernului declarau că schimbarea orei concomitent cu statele membre ale Comunității Europene este necesară în contextul în care economia R. Moldova este conectată la uenle elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de asociere R. Moldova - Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
13
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău