Nu omorâți presa de limbă română din Republica Moldova, îi cere Eugen Tomac premierului Viorica Dăncilă

  • 02 Iunie 2019 17:12
Nu omorâți presa de limbă română din Republica Moldova, îi cere Eugen Tomac premierului Viorica Dăncilă

Liderul PMP, Eugen Tomac, îi cere premierului României, Viorica Dăncilă, să nu omoare presa de limbă română din Republica Moldova, el afirmând că mass-media de limba română din Basarabia este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român.

Într-o scrisoare adresată Vioricăi Dăncilă, Tomac spune că, în contextul în care limba română este limba oficială a Republicii Moldova și aproape o treime din populația acestei țări are și cetățenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român.

Astfel, cele mai importante publicații de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” și “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” și ziarul “Timpul”, precum și unele posturi românești de televiziune sau radio sunt în imposibilitate de a funcționa sau trăiesc la limita supraviețuirii, arată Tomac, candidat pe poziția a doua din partea PMP la alegerile europarlamentare.

În același timp, potrivit acestuia, mass-media de limba rusă de la Chișinău, folosită de Federația Rusă ca armă în războiul informațional, este înfloritoare, iar voința politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, ci dimpotrivă, să eternizeze influența Moscovei în Republica Moldova.

"Nu mă aștept să înțelegeți nici importanța simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii și identității naționale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării și manipulării servite cetățenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chișinău. Am însă pretenția să nu zădărniciți un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenționa presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova și asupra perspectivei unirii R.Moldova cu țara mamă, România", îi transmite Tomac Vioricăi Dăncilă.

El îi cere "imperativ" premierului să nu se transforme în groparul presei de limba română de la Chișinău și să solicite Guvernului pe care îl conduce să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română din Republica Moldova.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău