Noutățile Codului electoral pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 / Promo-LEX

  • 07 August 2023 14:10
Noutățile Codului electoral pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 / Promo-LEX

Mai multe prevederi din noul Cod Electoral, adoptat în decembrie 2022, vor fi în premieră aplicate în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Promo-LEX a făcut o retrospectivă a acestora în contextul lansării, la 7 august a perioadei electorale pentru scrutinul din toamnă, transmite IPN.

Data alegerilor

Promo-LEX precizează că până acum data alegerilor locale generale se stabilea prin hotărârea a Parlamentului cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri. Potrivit noului Cod Electoral, alegerile locale generale au loc în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie. Data alegerilor se stabilește de către Comisia Electorală Centrală cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua alegerilor. Promo-LEX a susținut această modificare care asigură stabilitate și previzibilitate proceselor electorale.

Două zile de vot

Noul Cod Electoral prevede posibilitatea desfășurării alegerilor timp de 2 zile (sâmbătă și duminică) în anumite secții de votare. Acest fapt se stabilește, din motive obiective (pandemii, situații excepționale, asigurarea dreptului la vot în condiții neordinare, numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de vot de peste hotare etc.), prin hotărârea CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Mai puține semnături

Promo-LEX consideră binevenită modificarea care aliniază legislația națională și mai mult standardelor internaționale și bunelor practici, și anume reducerea numărului de semnături în susținerea candidaților independenți la funcția de primar de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, cu un prag minim de 100 de semnături. Dacă anterior, alegătorii puteau susține, prin semnătură, doar un singur candidat, acum pot susține mai mulți candidați independenți pentru mai multe funcții elective, însă nu pot susține același candidat, prin semnătură, de două și mai multe ori.

Donații în numerar limitate la un salariu mediu

Persoanele fizice vor putea face donații în numerar doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare care pot fi donate în total. Anterior era posibilitatea de a dona în numerar până la 3 salarii.

Uniformizarea posibilităților de a dona pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și pentru cei de peste hotare este o altă noutate a legislației electorale. Astfel, în ambele cazuri persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv, dar nu mai mult de 30% din venitul anual al acestora înregistrat pentru anul calendaristic precedent.

40% pentru ambele sexe

Listele consilierilor locali și raionali se vor întocmi respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

Debutul campaniei electorale

Dacă anterior campania electorală a concurenților la alegerile locale începea din momentul înregistrării, acum agitația electorală va fi permisă cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, indiferent de tipul scrutinul.

Transportarea organizată la alegeri, interzisă

Interzicerea transportării organizate a alegătorilor, în ziua alegerilor, este o altă prevedere susținută de Promo-LEX.
 
Drept de vot pentru cei cu reședința înregistrată cu mai mult de 3 luni

La alegerea consiliului local și a primarului vor putea participa doar alegătorii care au domiciliul sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.

Micșorarea vârstei pentru candidații la funcția de primar

Micșorarea de la 25 la 23 de ani a vârstei pentru candidații la funcția de primar a fost susținută de Promo-LEX ca fiind una rezonabilă și conformă standardelor internaționale. Promo-LEX a cerut însă revizuirea cerinței de eligibilitate ce prevede absolvirea a cel puțin studiilor generale pentru a fi ales primar, or această condiție este discriminatorie și constară standardelor internaționale.

Concurenții electorali nu vor mai avea observatori

Totodată, concurenții electorali nu vor mai avea observatori, acest drept fiind păstrat la nivel național doar pentru asociațiile obștești și instituțiile de cercetare și instruire în domeniul electoral.

Confirmarea alegerilor și validarea mandatelor

Prezență la vot de minim 1/5 de alegători pentru validarea turului II de scrutin. Promo-LEX nu consideră necesară instituirea pragului minim de prezență la urne în turul II, pe care îl consideră o continuare a turului I care deja a fost validat.

Confirmarea alegerilor și validarea mandatelor aleșilor locali se va face de către consiliile electorale de circumscripție. Promo-LEX a recomandat menținerea competențelor de validare a alegerilor locale de către instanța de judecată întrucât admite că consiliile electorale de circumscripție ar putea să nu fie în măsură să ia o decizie pe deplin obiectivă cu privire la validitatea alegerilor pe care le-au organizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău