Noul terminal de la Aeroportul Internațional Iași, operațional de la 31 martie

  • 05 Februarie 17:37
Noul terminal de la Aeroportul Internațional Iași, operațional de la 31 martie

Noul terminal T4 de la Aeroportul Internațional Iași devine operațional începând cu data de 31 martie, când vor putea fi operate primele zboruri în spațiul Schengen, a anunțat luni directorul aeroportului, Romeo Vatră.

„Avem o provocare foarte mare, pentru că în mod normal ar fi trebuit să deschidem acest nou terminal, după cum am anunțat public, în luna mai. Acum suntem obligați să facem pași mai rapizi pentru a deschide terminalul T4, pentru a putea avea zboruri Schengen. Până atunci vom depune toate eforturile să facem terminalul operațional”, a declarat pentru Agerpres Romeo Vatră.

Potrivit sursei citate, până pe 31 martie nu vor fi funcționale spațiile comerciale. În schimb, pasagerii vor găsi tonomate cu mâncare, apă și sucuri.

Romeo Vatră a ținut să menționeze că de la sfârșitul lunii martie îmbarcările pentru zborurile Schengen se fac din noul terminal T4, iar îmbarcările pentru zborurile non-Schengen se vor face din terminalul T3.

Din terminalul T4 se vor opera servicii de chek-in și control de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să plece din terminalul T4, cât și pentru cei care au zboruri din terminalul T3. După efectuarea acestor proceduri, cei care urmează să călătorească spre zone non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3 printr-un pasaj de legătură.

„Încă o dată se dovedește că, în 2021, am luat decizia corectă de a folosi instrumentele de finanțare europeană pe care le aveam la dispoziție la acel moment pentru a construi această infrastructură aeroportuară nouă pentru că, altfel, astăzi am fi fost în situația în care să nu putem face față noilor cerințe determinate de acceptarea României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene. În mai puțin de două luni vom fi pregătiți cu operaționalizarea T4. Deschidem nu doar un nou terminal, ci o poartă de legătură cu Europa și noi oportunități de dezvoltare pentru județul Iași”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în subordinea căruia se află Aeroportul Internațional Iași.

Având o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 de metri pătrați, trei nivele și o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, T4 este al doilea terminal ca mărime din România. Proiectul a inclus, de asemenea, construirea unei parcări cu 600 de locuri și a unui parc fotovoltaic ce asigură 20% din necesarul de energie.

Proiectul construcției celui de-al patrulea terminal al Aeroportului Internațional Iași a fost susținut din fonduri europene și a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, 15 procente au fost asigurate din contribuția de la bugetul de stat.

Terminalul este construcție nouă, cu trei nivele, șapte porți de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile sunt bidirecționale. Îmbarcarea pasagerilor se va face și prin trei aviobridgeuri.

Capacitatea de procesare este de 950 pasageri pe oră și 3,5 milioane de pasageri anual.

 În terminalul T4 a fost construită și o parcare nouă, cu un sistem modern de management și cu o capacitate de 600 de locuri. De asemenea, pe o suprafață de un hectar, a fost construit un parc fotovoltaic, care are o capacitate de 1MWh. Astfel, s-a dorit un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile aeroportuare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău