Noul șef al MAI, întrevedere cu ambasadorul român Cristian-Leon Țurcanu. Extinderea controalelor comune la punctele de trecere a frontierei pentru fluidizarea traficului, printre subiectele abordate

  • 21 Iulie 2023 14:49
Noul șef al MAI, întrevedere cu ambasadorul român Cristian-Leon Țurcanu. Extinderea controalelor comune la punctele de trecere a frontierei pentru fluidizarea traficului, printre subiectele abordate

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a avut vineir, 21 iulie, o întrevedere bilaterală cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Oficialii au apreciat evoluția dialogului bilateral și au reconfirmat deschiderea pentru realizarea noilor inițiative și proiecte transfrontaliere în beneficiul cetățenilor din ambele state. 

În timpul discuțiilor Adrian Efros a subliniat contribuția valoroasă a României în parcursul european al Republicii Moldova.

„Expertiza acordată de colegii români în procesul de adaptare a politicilor pentru realizarea parcursului european, accelerează vizibil procesul de integrare și creșterea calității vieții cetățenilor conform standardelor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

În debutul discuției, oficialii au accentuat importanța cooperării sectoriale pentru modernizarea și fortificarea sistemului afacerilor interne, luând în considerație amenințările emergente ce țin de conflictul armat din Ucraina și războiul hibrid condus constant cu efecte imediate asupra ordinii publice și siguranței cetățenilor Republicii Moldova. 

S-a discutat, de asemenea, nivelul de implementare a proiectelor ce țin de ridicarea gradului de interoperabilitate a structurilor polițienești și modul de acționare cu privire la scăderea timpului de intervenție a serviciilor operative. 

Părțile au analizat posibilitatea extinderii controalelor comune la mai multe puncte de trecere a frontierei (PTF) pentru fluidizarea traficului transfrontalier, dar și pașii necesari pentru îmbunătățirea funcționalității PTF Leușeni-Albița. 

Ministrul Efros a detaliat activitatea PTF Leova-Bumbăta care, în prezent, reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre România și spațiul UE pentru locuitorii din sudul Moldovei, reducând timpul de așteptare la alte posturi vamale.

În aceeași ordine de idei, s-a discutat despre posibilitatea implementării unui sistem de avertizare cu acoperire națională, similar celui din România.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, și Excelența Sa Cristian-Leon Țurcanu, au vorbit și despre dinamizarea parteneriatului stabilit, creând noi perspective și oportunități în beneficiul securității cetățenilor ambelor țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău