Noul șef al Europol avertizează că o dată cu implementarea rețelelor 5G, autoritățile riscă să nu mai poată intercepta comunicațiile

  • 18 Iulie 2019 10:37
Noul șef al Europol avertizează că o dată cu implementarea rețelelor 5G, autoritățile riscă să nu mai poată intercepta comunicațiile

Pierderea de către agențiile europene de aplicare a legilor a capacităților de a intercepta dispozitivele mobile ale infractorilor o dată cu lansarea tehniologiei 5G este o temă ce trebuia adusă în discuție mai devreme, în contextul în care rețelele de comunicații sunt modernizate, a declarat pentru Reuters noul șef al Europol.

Cerându-le liderilor europeni puteri sporite pentru a lupta împotriva infractorilor ce beneficiază de tehnologie de vârf, Catherine De Bolle a precizat că statele mebre nu dispun deocamdată de reglementări interne sau de tehnologii care să acopere breșele apărute o dată ce rețelele 4G vor deveni învechite.

"Este unul dintre cele mai importante instrumente de anchetă de care dispun polițiștii și serviciile, așa că avem nevoie de acest lucru și pe viitor", a declarat Catherine De Bolle într-un interviu, dând exemplu localizarea unui copil răpit. Autoritățile polițienești europene pot, în prezent, să intercepteze și să localizeze infractorii căutați folosind dispozitive de comunicații din rețeaua 4G, însă "nu le putem folosi în rețeaua 5G", a precizat De Bolle.

Noul șef al Europol a menționat faptul că agențiile de aplicare a legii au fost introduse prea târziu în discuțiile legate de tranziția la 5G, negocieri purtate între companiile de tehnologie, ceea ce înseamnă că oficialii sunt, în prezent, forțați să caute noi modalități de a limita efectele negative când poliția va rămână fără capacitățile de monitorizare în rețeaua 5G. Comentariile au fost făcute în contextul în care Europol a dat publicității un raport legat de combaterea infracționalității în era digitală, care descrie modul în care infractorii au adoptat noi instrumente de criptare a comunicațiilor, tehnologie de printare 3 D și dispun de capabilități de accesare ilegală ce vizează posibile victime din mediul online. Raportul scoate în evidență abilitatea teroriștilor de a folosi autovehicule fără șofer sau drone ca instrumente de atac și inteligența artificială pentru a răspândi știri false, precum și proceduri de calcul super-rapide ce i-ar putea ajuta la spargerea unor coduri criptate.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău