Noul scenariu al propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să-și mobilizeze populația și să atace Transnistria împreună cu România

  • 03 Octombrie 13:48
Noul scenariu al propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să-și mobilizeze populația și să atace Transnistria împreună cu România

Pe rețeaua Telegram a apărut un nou scenariu incredibil în rândul propagandiștilor ruși: Republica Moldova se pregătește să declare mobilizarea generală în rândul cetățenilor săi, scrie hotnews.ro.

Scenariul a fost publicat de contul de Telegram WarGonzo, un cont care urmărește evoluțiile militare din Ucraina și care are peste 1,2 milioane de urmăritori. Unul dintre cei care lucrează la proiectul WarGonzo este jurnalistul rus Semen Pegov, un propagandist cu conexiuni cu serviciile speciale rusești și care în trecut a fost acuzat de relatări false sau înscenări.

Scenariul publicat acum, vizualizat deja de aproape 800.000 de urmăritori ai canalului, spune că Republica Moldova ar declanșa o mobilizare generală și, împreună cu trupe române, ar deschide un nou front pentru Rusia, de presupus în regiunea Transnistriei unde Federația Rusă are trupe staționate.

- „Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova!

- Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.

- Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova - pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în mesajul WarGonzo.

Nu e prima dată când Republica Moldova apare în mesajele propagandiștilor ruși.

În luna August, Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, încercă să agite spiritele în Republica Moldova, vorbind despre „înăbușirea unor proteste antiguvernamentale” ale găgăuzilor.

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chișinău după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie cu scopul de a limita propagarea dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova, interzicând la doar două zile după începerea „operațiunii militare speciale” site-urile Sputnik și Gagauznews.

Agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a tensionat și mai mult relațiile dintre Chișinău și Moscova în contextul în care guvernul pro-european condus de Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie.

Tot în luna martie Republica Moldova s-a cuplat cu succes la rețeaua electrică europeană, după ce s-au debranșat de cea rusească.

În aprilie și mai au avut loc mai multe provocări în regiunea separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Molodva despre care președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu exclusiv acordat HotNews.ro că ar lucra pentru interese străine.

Ce legătură are Transnistria cu conflictul ruso-ucrainean?

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de „menținere a păcii". Kievul este îngrijorat de faptul că aceste forțe ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre vest.

Rusia a efectuat exerciții militare în regiune chiar în luna februarie, înainte de invazia Ucrainei, și a declarat că prezența rusă este esențială pentru a-și proteja cetățenii din zonă și pentru a menține pacea între moldoveni și transnistreni.

În cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să implice Transnistria în război într-o anumită măsură, aceasta are puține pârghii pentru a refuza, deoarece rămâne dependentă din punct de vedere economic de Rusia, inclusiv pentru gazul gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău