Noul Regulament al Parlamentului | Modificări privind viitorul legislativ, compus din deputați aleși pe liste de partid și în circumscripții
-
15 Noiembrie 2018 18:48
Deputații urmează să discute vineri, 16 noiembrie, proiectul unui nou Regulament al Parlamentului, care conține un șir de modificări față de actualul, inclusiv ținând cont de specificul viitorului legislativ care va fi compus din deputați aleși pe liste de partid și în circumscripții.
În viitorul Parlament, fracțiunile parlamentare vor putea fi constituite din cel puțin 6 deputați, față de 5 în prezent. În schimb, dispare obligativitatea ca acest exercițiu să fie finalizat în primele 10 zile de la prima ședință a noului Legislativ.
Documentul prevede și posibilitatea formării grupurilor parlamentare, din 2-5 deputați, dar nu vor avea aceleași drepturi ca și fracțiunile din Legislativ.
Prima ședință a Parlamentului va fi condusă de fostul președinte al Legislativului, dacă mai este ales deputat. În caz contrar, de cel mai în vârstă deputat, la fel ca în prezent.
Deputații urmează să depună și un jurământ, dar acesta nu este obligatoriu. Proiectul prevede expres că limba de lucru a Parlamentului este româna, actele Legislativului fiind întocmite și adoptate în această limbă. Regulamentul actual al parlamentului prevede că proiectele de acte legislative sunt prezentate în două limbi, iar deputații pot propune amendamente și în limba rusă.
De asemenea, potrivit proiectului, în lipsa unei majorități parlamentare, dar dacă există numărul necesar de deputați pentru a sprijini un Guvern, cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru este șeful statului.
În viitorul Parlament, este posibil să fie eliminată obligativitatea existenței unui cvorum, adică a cel puțin jumătate plus unu din numărul deputaților aleși, pe parcursul întregii ședințe. Acesta va fi necesar doar la deschidere, la dezbaterea moțiunilor și în cadrul votării deciziilor Parlamentului.
Dacă va fi votat proiectul, noile prevederi vor intra în vigoare odată cu constituirea viitorului Legislativ.