Noul președinte al Coreii de Sud promite renunțarea treptată la energia nucleară

  • 19 Iunie 2017 10:27
Noul președinte al Coreii de Sud promite renunțarea treptată la energia nucleară

Noul președinte sud-coreean Moon Jae-In a promis luni că va abandona planurile de construire de noi reactoare nucleare, în cadrul unei politici care vizează renunțarea la energia atomică, transmite Agerpres.

Președintele de centru-stânga a făcut campanie promițând o renunțare treptată la programul nuclear și dezvoltarea energiei solare și eoliene.

Catastrofa de la Fukushima din Japonia, provocată în martie 2011 de un seism și un tsunami, a marcat profund opinia publică din Coreea de Sud în ceea ce privește riscurile asociate energiei nucleare.

"Vom intra în era post-nucleară", a declarat Moon într-un discurs la o ceremonie care a marcat prima destructurare a unui reactor nuclear.

"Voi abandona toate proiectele de noi reactoare aflate în prezent în derulare și nu voi prelungi viața actualelor reactoare", a adăugat el.

Numeroase reactoare sunt situate în apropiere de zone rezidențiale intens populate, a spus președintele, atrăgând atenția asupra 'consecințelor inimaginabile' ale unui eventual accident nuclear.

"Coreea de Sud nu este ferită de riscul unui cutremur, iar un accident nuclear provocat de un seism poate avea un impact devastator", a spus el.

Coreea de Sud numără 25 de reactoare nucleare care produc 30% din energia țării.

Multe dintre ele ar urma să fie închise în perioada 2020-2030, iar decizia de prelungire sau nu a existenței lor ar urma să fie luată sub mandatul lui Moon.

El s-a angajat în campania electorală să încerce să închidă toate centralele nucleare, dar acest lucru va dura decenii.

Neîncrederea opiniei publice față de reactoarele nucleare a fost amplificată în ultimii ani de o serie de scandaluri de corupție în care au fost implicate agențiile publice din acest domeniu. Seismele au alimentat de asemenea îngrijorarea privind fiabilitatea centralelor existente.

Moon a promis de asemenea că va face ca țara sa să intre în epoca 'post-cărbune', în special pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Însă, într-o țară în care 40% din energie este produsă prin cărbune, eliminarea centralelor termice ar risca să determine o creștere uriașă a prețului la energie, avertizează experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău