Noul premier al R.Moldova a șters de pe facebook afirmațiile sale critice la adresa comisarilor europeni

  • 14 Noiembrie 2019 17:10
Noul premier al R.Moldova a șters de pe facebook afirmațiile sale critice la adresa comisarilor europeni

Noul prim-ministru al Moldovei, Ion Chicu, a șters de pe facebook afirmațiile sale critice la adresa partenerilor de dezvoltare. Potrivit agenției INFOTAG, el a făcut acest lucru după ce, în ajun, Președintele Igor Dodon l-a desemnat drept candidat la funcția de șef al guvernului.

Comentând raportul comisiei parlamentare care a investigat furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei, el a spus că complici la frauda bancară au fost comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule (2010-2014), precum și fostul șef al Delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel (2009-2013).

"Un Danke shoen special trebuie să-l adresăm "comisarilor" europeni, care au scris și dictat "istoria de succes" după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, anume un Schuebel și mulți alții, care se ofereau să facă poze cu "reformatorii" de aici, POARTĂ VINA PENTRU DEZASTRUL ÎN CARE A AJUNS Țara noastră!. Unde-s toți acești funcționărași europeni? Își asumă vreo răspundere? Nu cred", a scris consilierul președintelui, care, în 2018, în timpul guvernării Partidului Democrat, a fost ministru al Finanțelor.

Această declarație nu a rămas fără atenție din partea partenerilor de dezvoltare, care au discutat cu Igor Dodon declarația consilierului său.

"Am luat notă de declarațiile unor persoane cu privire la unele presupuse acțiuni ale UE în Republica Moldova. Republica Moldova știe că se poate baza pe sprijinul consecvent al Uniunii Europene", a scris în răspuns șeful Delegației UE în RM, Peter Michalko.

Răspunzând la întrebările deputaților cu privire la declarațiile sale în adresa partenerilor externi, Chicu și-a exprimat regretul față de "interpretările distorsionate" ale declarațiilor sale.

"Am avut în vedere că înalți oficiali de la Bruxelles au crezut în foștii conducători ai Moldovei când vorbeau despre succesele republicii pe calea apropierii de Uniunea Europeană. Mulți au crezut atunci că "Moldova este o țară a succesului", dar acest lucru nu a fost adevărat, deoarece situația reală nu a fost așa cum liderii de atunci o prezentau partenerilor externi de dezvoltare. Toate concluziile lor trebuiau analizate mai profund", a spus Chicu.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău