Noul ministru al mediului din România susține că nu există niciun pericol pentru sănătatea publică sau mediu, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

  • 17 Iunie 2023 15:19
Noul ministru al mediului din România susține că nu există niciun pericol pentru sănătatea publică sau mediu, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri, 16 iunie, că nu ar exista niciun pericol pentru sănătatea publică sau mediu, după distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru, în Ucraina, transmite Radio România Actualități (RRA).

După o întâlnire cu autoritățile de specialitate, Mircea Fechet a promis, totuși, că vor exista monitorizări microbiologice zilnice, pentru a se repera rapid orice risc pentru sănătatea oamenilor sau a faunei din zona Deltei și a Mării Negre, după ce autoritățile ucrainene au emis o alertă de holeră, în special pentru zona Odesa, în urma semnalării prezenței bacteriei care provoacă boala în zonele afectate de distrugere a barajului.

Viitura din Ucraina va ajunge în aproximativ 10 zile în zona litoralului românesc, spun specialiștii, iar Institutul Național de Sănătate Publică a instituit un mecanism de control prin care, timp de două săptămâni, calitatea apei mării va fi monitorizată zilnic în județele Constanța și Tulcea.

Informațiile vor putea fi consultate online. Ministerul Mediului se consultă și cu autoritățile bulgare pe această temă. Vineri, ministrul bulgar al mediului a precizat că specialiștii bulgari au ajuns la concluzii similare cu cele ale experților români.

Cu toate aceste asigurări oficiale, se pare că unii turiștii și-au anulat rezervările sau sunt extrem de precauți și evită să consume pește. Chiar dacă ar ajunge să contamineze și zona Deltei sau a Mării Negre, riscurile de îmbolnăvire sunt mici dacă mâncarea este preparată corect și se respectă normele de igienă, a explicat Adriana Argetoianu, medicul-șef al Direcției de Sănătate din Tulcea. Aceasta spune că, de altfel, au mai fost infestări ale apelor din regiune cu această bacterie, dar nu s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău