Noul guvern polonez dorește reluarea discuțiilor în cadrul UE asupra importurilor de cereale ucrainene

  • 22 Decembrie 2023 15:38
Noul guvern polonez dorește reluarea discuțiilor în cadrul UE asupra importurilor de cereale ucrainene

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a exprimat vineri voința noului guvern polonez de a impulsiona reluarea discuțiilor între Comisia Europeană, Ucraina și statele vecine acesteia asupra importurilor de produse alimentare ucrainene, relatează agenția EFE, citat de Agerpres.

Cerealele ucrainene au acces liber pe piața UE, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat piețele țărilor est-europene și le-au provocat agricultorilor din aceste țări pierderi, aceasta și ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecință, Polonia, Slovacia și Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicție asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei țări membre, plus România și Bulgaria.

Noul ministru polonez al agriculturii a precizat, într-un interviu publicat vineri, că guvernul din care face parte va menține interdicția decisă de executivul anterior asupra importurilor de cereale ucrainene.

Pe termen scurt "trebuie să menținem blocarea importurilor și compensarea cel puțin parțială a agricultorilor pentru pierderile lor", a spus ministrul Czeslaw Siekierski. Adjunctul său, Stefan Krajewski, îl însoțește în acest timp într-o vizită oficială la Kiev pe ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, la discuțiile pe teme agricole pe care aceștia le vor avea cu oficialitățile ucrainene urmând să participe și Siekierski prin teleconferință.

"Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieței poloneze, deși admitem că interdicția nu este conformă legislației UE și Comisia Europeană ne poate sancționa pentru aceasta", a explicat ministrul polonez al agriculturii. Dar "agricultorii polonezi pur și simplu nu-și mai pot vinde producția" din cauza "cantității excesive de cereale care sosește din Ucraina (...) la prețuri foarte mici", a insistat el asupra justificării de a menține restricțiile în privința importurilor de cereale ucrainene.

Noul ministru polonez a sesizat faptul că există afaceriști polonezi care importă cereale ucrainene vândute cu certificate de proveniență din alte țări pentru a ocoli interdicția și consideră că ar trebui publicată lista acestora.

Pe de altă parte, el a estimat că "Uniunea Europeană trebuie să introducă reglementări asupra calității și standardelor" produselor importate din Ucraina, care în prezent "sunt mai competitive pentru că au costuri de producție mai reduse" și de asemenea o calitate mai slabă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău