Noul guvern al Greciei vrea controale mai riguroase la frontiere

  • 15 Iulie 2019 17:36
Noul guvern al Greciei vrea controale mai riguroase la frontiere

La o săptămână după alegeri, noul guvern conservator de la Atena a insistat luni, în cadrul unei întrevederi cu comisarul european Dimitris Avramopoulos, asupra necesității de a întări frontierele Greciei și ale Uniunii Europene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Planul nostru include o valorificare mai bună a forțelor europene Frontex prezente, întărirea patrulelor gărzii de coastă, în paralel cu ameliorarea echipamentelor acesteia, și gestionarea mai bună a fondurilor europene, în mod transparent", arată un comunicat al executivului elen.

Alte priorități declarate ale guvernului condus de premierul Kyriakos Mitsotakis sunt ameliorarea condițiilor de viață ale refugiaților și imigranților, în special în taberele din insule cum ar fi Lesbos și Samos, precum și implementarea unei proceduri mai expeditive pentru acordarea azilului.

"Grecia nu este singură în fața problemei migrației", a declarat Avramopoulos, care în cadrul Comisiei Europene răspunde de migrație, afaceri interne și cetățenie. În cursul unei vizite la Atena, el a afirmat că "Grecia este un factor important de stabilitate" și a avertizat că "trebuie să ne pregătim mai bine pe viitor, deoarece nu știm ce ne rezervă". Comisarul european a remarcat creșterea în ultimele luni a afluxului de migranți către insulele grecești.

Conform datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, de la începutul anului, în insulele din nordul Mării Egee au sosit din Turcia peste 12.000 de refugiați.

În noul guvern al Greciei nu mai există un minister la imigrației, iar atribuțiile respective au fost integrate în cele ale ministerului pentru protecția cetățenilor. Secretarul de stat pentru politica migrației, Giorgos Koumoutsakos, a vizitat vinerea trecută insula Samos, unde refugiații așteaptă uneori cu lunile examinarea cererilor de azil. El a apreciat că "situația este intolerabilă" și că trebuie făcută o distincție între cei al căror profil de refugiați îi îndreptățește să ceară azil și cei care imigrează ilegal; unii au dreptul să rămână în Grecia, ceilalți trebuie să părăsească țara cât mai repede, a spus oficialul.

Asociațiile pentru protecția refugiaților și a migranților sunt îngrijorate de politica în domeniu a noului guvern. Săptămâna trecută, ministrul muncii și problemelor sociale, Nikos Vroutsis, a anulat un decret care permitea obținerea rapidă a unui număr de asigurare socială. Mișcarea antirasistă KEERFA consideră a cerut revenirea asupra măsurii pe motiv că este rasistă și limitează accesul la spitale, școli și serviciile sociale pentru săraci, femei, copiii refugiaților sau persoane cu handicap.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău