Noul comandant al forțelor NATO și ale SUA din Afganistan este generalul american Scott Miller

  • 02 Septembrie 2018 13:34
Noul comandant al forțelor NATO și ale SUA din Afganistan este generalul american Scott Miller

Noul comandant al forțelor NATO și ale SUA din Afganistan, generalul Scott Miller, și-a început duminică misiunea, după o ceremonie de schimbare de comandă la Kabul, relatează dpa.

Miller, care face parte din elita armatei americane, preia postul de la generalul John Nicholson, care a condus misiunea NATO din 2015, la doar câteva zile după încetarea oficială a misiunii de luptă a Alianței.

"Ne așteaptă decizii grele", a spus Miller în timpul ceremoniei care a avut loc la sediul misiunii Resolute Support din capitala afgană. Este nevoie de presiune militară pentru a pune bazele unei reconcilieri politice, a mai afirmat el.

Miller s-a aflat anterior în fruntea Comandamentul Comun pentru Operațiuni Speciale (JSOC), care a supervizat misiuni ale trupelor de elită cum ar fi Seal Team Six din cadrul Marinei, însărcinată în 2011 - înainte de venirea la conducere a lui Miller - cu uciderea liderului Al-Qaeda, Osama Bin Laden.

Miller a fost de asemenea căpitan în cadrul unității Delta Force și comandant de trupe terestre în bătălia din 1993 de la Mogadishu, descrisă în cartea și în filmul 'Black Hawk Down'. Miller a primit Steaua de Bronz pentru acțiunile sale de atunci.

Miller va comanda 16.000 de militari ai NATO în cadrul misiunii Resolute Support, precum și circa 14.000 de militari americani în Afganistan, țară marcată de război. Misiunea NATO se concentrează pe antrenarea, consilierea și asistarea forțelor afgane.

El ajunge în acest post la un an după ce președintele american Donald Trump a anunțat o strategie mai agresivă în Afganistan, în contextul în care militanții talibani pun o presiune tot mai mare asupra forțelor afgane în întreaga țară.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău