Noul avertisment al secretarului general al NATO: Dacă Rusia alege confruntarea va plăti un preț mare / Șefa diplomației britanice la Moscova: Rusia să respecte suveranitatea

  • 10 Februarie 2022 13:16
Noul avertisment al secretarului general al NATO: Dacă Rusia alege confruntarea va plăti un preț mare / Șefa diplomației britanice la Moscova: Rusia să respecte suveranitatea

Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei dacă vrea ca discuțiile despre securitate să aibă succes, a declarat ministrul britanic al afacerilor externe Liz Truss la întrevederea cu omolgul rus Serghei Lavrov care se desfășoară la Moscova, potrivit BBC și The Guardian. La Bruxelles, premierul Boris Johnson și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au susținut o conferință de presă privind criza declanșată de mobilizarea forțelor rusești la granița cu fosta republică sovietică, amândoi afirmând că traversăm ”un moment periculos” pentru securitatea europeană, scrie hotnews.ro.

Jens Stoltenberg a precizat că a trimis joi o scrisoare ministrului de externe rus Serghei Lavrov invitând Moscova la discuții transparente pe tema exercițiilor militare dar și a controlului asupra armelor nucleare.

La fel ca premierul britanic, în conferința de presă, șeful NATO a spus: ”Acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană. Numărul soldaților ruși (la granița cu Ucraina - n.red) crește. Timpul pentru avertismente privind un posibil atac se scurge”.

”Rusia are de ales: ori alege calea diplomației -și suntem gata să stăm la masa discuțiilor- ori alege confruntarea și atunci vor plăti un preț mai mare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

"Vor fi sancțiuni economice. Va fi sporită prezență militară NATO pe flancul estic al alianței, iar Marea Britanie e o parte importantă a acestei mișcări”, a mai spus el.

Jens Stoltenberg a amintit măsurile de consolidare a Flancului Estic, invocând și suplimentarea efectivelor din Polonia și România.

 Premierul Boris Johnson a declarat, la Bruxelles, că un război ar fi catastrofal și o vărsare de sânge inutilă, făcând apel la Rusia să detensioneze situația.

El a adăugând că traversăm, probabil, ”cel mai periculos moment al celei mai mari crizei de securitate” cu care se confruntă Europa după decenii de stabilitate și pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău