Noul an de studii | Mai mulți părinți au organizat un protest în fața Guvernului, nemulțumiți de unele decizii ale autorităților

  • 01 Septembrie 2021 13:51
Noul an de studii | Mai mulți părinți au organizat un protest în fața Guvernului, nemulțumiți de unele decizii ale autorităților

Noul an de studii a început astăzi în condiții de pandemie, iar autoritățile au introdus mai multe reguli care trebuie respectate. Printre cele mai disputate norme e cea legată de obligativitatea profesorilor de a se testa la COVID-19 din bani proprii, în cazul în care nu au fost vaccinați. Mai mulți părinți au organizat un protest în fața Guvernului, nemulțumiți de unele decizii ale autorităților. 

Din cauza pandemiei de COVID-19, anul școlar a început fără careuri solemne, o tradiție altădată. Profesorii și personalul auxiliar din școlile și universitățile din Republica Moldova care nu sunt vaccinați anti-COVID-19 și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, vor fi nevoiți să facă din cont propriu un test la prezența virusului Sars-CoV-2: PCR sau antigen, o dată la 14 zile.

Potrivit regulilor introduse de Comisia Extraordinară Națională de Sănătate Publică, atât profesorii, cât și elevii și studenții trebuie să păstreze o distanță de cel puțin un metru față de ceilalți și sunt obligați să poarte măști de protecție în toate spațiile închise din cadrul instituției de învățământ, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

În cazul studenților de la medicină, este nevoie de un test negativ la COVID-19 sau de un certificat de vaccinare pentru cei care vor să se cazeze în cămine.

Elevii nu vor trece din sala de lecții de bază în laboratoare, iar orele de educație fizică de exemplu, vor fi organizate în aer liber, cu alegerea activităților în care distanța fizică poate fi menținută. Pentru a evita aglomerațiile, lecțiile lor începe la ore diferite și pauzele de asemenea vor fi la ore diferite în timpul zilei: intrările și ieșirile grupurilor de elevi sau studenți din instituție vor fi eșalonate cu decalaj de 15-20 de minute, pentru a evita aglomerarea persoanelor.

Autoritățile din sănătate anunță că în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev sau student, toți elevii și studenții din clasa sau grupa academică în care acesta își făcea studiile vor fi plasați în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Clasa respectivă va continua studiile în regim on-line în acea perioadă.

În Chișinău, restricțiile impuse de autoritățile din sănătate au provocat nemulțumirea unor părinți din cadrul asociației „Părinți Solidari”. Aceștia au cerut autorităților, în cadrul unui protest, să revizuiască măsurile restrictive, astfel ca elevii să poată reveni la procesul de studii în regim normal, fără ca lecțiile din clase să fie alternate cu cele online, spune una dintre autoarele acțiunii, Ala Revenco.

„Soluția pe care au găsit-o majoritatea școlilor este să-i împartă pe copii în subgrupe: o zi să meargă la lecții, o zi să stea acasă, adică în ghilimele, să învețe online. Noi știm ce înseamnă asta: se transmit temele prin Viber sau în cel mai bun caz, copii pot privi orele online. Dar pentru clasele primare acest proces de învățare este egal cu zero”, a mențiinat Ala Revenco. 

Autoritățile nu au comentat deocamdată solicitările protestatarilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău