Noul acord privind Brexitul: Irlanda de Nord va rămâne atât în piața unică a UE cât și în teritoriul vamal britanic

  • 17 Octombrie 2019 17:05
Noul acord privind Brexitul: Irlanda de Nord va rămâne atât în piața unică a UE cât și în teritoriul vamal britanic

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE și Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieței unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit, relatează Reuters și EFE.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinație finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, precum și nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.

Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziționate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieței unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părți vor trebui să găsească o soluție pentru a evita apariția unei frontiere fizice între Irlanda și Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluția de ''backstop'' din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE și Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanțială făcută de europeni.

După cum a explicat la o conferință de presă negociatorul șef european pentru Brexit, Michel Barnier, sarcina aplicării regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord va reveni autorităților britanice.

Bruxellesul și Londra au reușit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului.

Noul protocol va intra în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, convenită să se termine în decembrie 2020, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra și Bruxelles pentru 1-2 ani.

''Am atins două obiective: să menținem integritatea pieței unice europene, dar și să satisfacem interesele legitime ale Regatului Unit'', a conchis Michel Barnier.

Dar această nouă înțelegere mai trebuie aprobată și de legislativul britanic, printr-un vot prevăzut pentru sâmbătă, al cărui rezultat este incert.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,6 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
3
Mon
2
Tue
4

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău